In 2012 was de verwachting voor Japanse vrouwen 86,41 jaar. In 2013 was dat 86,61 jaar. Dat is het hoogste in de wereld. Vrouwen in Hongkong komen op de tweede plaats met 86,57 jaar, gevolgd door 85,13 voor Spanje en 85 voor Frankrijk, aldus het Japanse ministerie van Gezondheid.

Dat Japanse vrouwen lang leven is al langer bekend. Ze stonden maar liefst 26 jaar lang aan de top van de levensverwachting, maar in 2011 daalde de gemiddelde leeftijd door de aardbeving en tsunami waarbij 18.500 mensen om het leven kwamen in het noordoosten van Japan.

Kleine porties

Het Japanse ministerie van Gezondheid schrijft de langere levensverwachting toe aan verbeteringen in de sterftecijfers in verband met ziekten als kanker, hartaandoeningen en longontsteking, maar volgens wetenschappers spelen ook goede genen een rol. Uit studies blijkt dat een groot aantal mensen in Japan specifieke genen hebben die een beschermende werking hebben tegen bepaalde ziektes.

Daarnaast hebben Japanners dankzij hun gezonde voedingsgewoontes (rauwe vis, groenten, sojaproducten, kombu en groene thee) een extreem lage cholesterol. Ze eten ook kleinere porties. De gemiddelde Japanner eet zo'n 25 procent minder calorieën dan de gemiddelde westerse person.

De Japanners hebben tot slot ook een hoge levensstandaard, een goede gezondheidszorg en ze leiden een actief leven met veel beweging. Dat zijn eveneens belangrijke factoren voor een gezond en lang leven.

Sushi en makreel met rijst

's Werelds huidige oudste vrouw is ook een Japanse: de 116-jarige Misao Okawa. Gevraagd naar haar tips voor een lang leven, zegt ze dat het geheim van een lang leven gezonde voeding en ontspanning is, aldus haar verpleegster. Okawa is dol op sushi en makreel met rijst. Ook elke nacht acht uur ononderbroken slapen, draagt volgens de Japanse bij tot een lang leven

Maar ook Japanse mannen mogen niet klagen. Hun levensverwachting steeg van 79,94 jaar in 2012 tot 80,21 in 2013, waarmee ze volgens het ministerie voor het eerst boven de 80 jaar uitkwamen. Hongkong loopt op kop met een gemiddelde van 80,87 jaar en IJsland staat op de tweede plaats met 80,8. (TE)

In 2012 was de verwachting voor Japanse vrouwen 86,41 jaar. In 2013 was dat 86,61 jaar. Dat is het hoogste in de wereld. Vrouwen in Hongkong komen op de tweede plaats met 86,57 jaar, gevolgd door 85,13 voor Spanje en 85 voor Frankrijk, aldus het Japanse ministerie van Gezondheid. Dat Japanse vrouwen lang leven is al langer bekend. Ze stonden maar liefst 26 jaar lang aan de top van de levensverwachting, maar in 2011 daalde de gemiddelde leeftijd door de aardbeving en tsunami waarbij 18.500 mensen om het leven kwamen in het noordoosten van Japan.Het Japanse ministerie van Gezondheid schrijft de langere levensverwachting toe aan verbeteringen in de sterftecijfers in verband met ziekten als kanker, hartaandoeningen en longontsteking, maar volgens wetenschappers spelen ook goede genen een rol. Uit studies blijkt dat een groot aantal mensen in Japan specifieke genen hebben die een beschermende werking hebben tegen bepaalde ziektes.Daarnaast hebben Japanners dankzij hun gezonde voedingsgewoontes (rauwe vis, groenten, sojaproducten, kombu en groene thee) een extreem lage cholesterol. Ze eten ook kleinere porties. De gemiddelde Japanner eet zo'n 25 procent minder calorieën dan de gemiddelde westerse person. De Japanners hebben tot slot ook een hoge levensstandaard, een goede gezondheidszorg en ze leiden een actief leven met veel beweging. Dat zijn eveneens belangrijke factoren voor een gezond en lang leven. 's Werelds huidige oudste vrouw is ook een Japanse: de 116-jarige Misao Okawa. Gevraagd naar haar tips voor een lang leven, zegt ze dat het geheim van een lang leven gezonde voeding en ontspanning is, aldus haar verpleegster. Okawa is dol op sushi en makreel met rijst. Ook elke nacht acht uur ononderbroken slapen, draagt volgens de Japanse bij tot een lang levenMaar ook Japanse mannen mogen niet klagen. Hun levensverwachting steeg van 79,94 jaar in 2012 tot 80,21 in 2013, waarmee ze volgens het ministerie voor het eerst boven de 80 jaar uitkwamen. Hongkong loopt op kop met een gemiddelde van 80,87 jaar en IJsland staat op de tweede plaats met 80,8. (TE)