Zowel Liu als zijn echtgenote Liu Xia die onder huisarrest staat, en zijn naasten die China niet mogen verlaten, konden de prestigieuze prijs niet in ontvangst nemen.

Ook waren 15 landen niet aanwezig tijdens de uitreikingsceremonie. China, Rusland, Kazachstan, Tunesië, Saoedi-Arabië, Pakistan, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Egypte, Soedan, Cuba en Marokko bleven allemaal weg. De Chinese overheid was zeer ontstemd over de toekenning van de Nobelprijs aan Liu Xaobo, die ze beschouwt als een "misdadiger" en riep op tot een wereldwijde boycot van de uitreiking.

Verdwenen

In China zelf werden in de aanloop naar de prijsuitreiking heel wat critici van het regime opgepakt, onder huisarrest geplaatst of naar andere oorden gebracht.

Zo werd Zhang Zuhua, mede-initiatiefnemer van het "Charter 08" voor democratie en mensenrechten in China en een goede vriend van Xiaobo door leden van de veiligheidsdienst in een busje gesleurd en weggevoerd. Ook andere medeactivisten werden opgepakt en zijn verdwenen.

De Chinese autoriteiten hebben daarnaast enkele programma's van buitenlandse media geblokkeerd die aandacht schenken aan de symbolische prijsuitreiking. Websites van verschillende buitenlandse media werden eveneens geblokkeerd.

"Universele waarden"

Liu Xiaobo spendeerde zijn hele leven aan de strijd voor meer mensenrechten in China. Hij werd bekend met de gebeurtenissen van 1989 op het Tienanmenplein en is sindsdien een van de meest prominente critici van het Chinese regime. De mensenrechtenactivist zit nu al bijna twee jaar in de gevangenis. De 54-jarige Xiaobo werd eind 2009 tot elf jaar gevangenis veroordeeld wegens "ondermijning van de staatsmacht".

De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde vrijdag dat Xiaobo, "universele" waarden vertegenwoordigt. Obama riep de Chinese autoriteiten dan ook op om Xiaobo "zo snel mogelijk" vrij te laten.

"Liu Xiaobo verdient deze prijs veel meer dan ik", aldus de president, die vorig jaar de prijs kreeg toegewezen. Liu "herinnert ons aan het feit dat de menselijke waardigheid eveneens afhangt van democratische vooruitgang, van een open maatschappij en van de rechtsstaat", aldus Obama

Zowel Liu als zijn echtgenote Liu Xia die onder huisarrest staat, en zijn naasten die China niet mogen verlaten, konden de prestigieuze prijs niet in ontvangst nemen. Ook waren 15 landen niet aanwezig tijdens de uitreikingsceremonie. China, Rusland, Kazachstan, Tunesië, Saoedi-Arabië, Pakistan, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Egypte, Soedan, Cuba en Marokko bleven allemaal weg. De Chinese overheid was zeer ontstemd over de toekenning van de Nobelprijs aan Liu Xaobo, die ze beschouwt als een "misdadiger" en riep op tot een wereldwijde boycot van de uitreiking. VerdwenenIn China zelf werden in de aanloop naar de prijsuitreiking heel wat critici van het regime opgepakt, onder huisarrest geplaatst of naar andere oorden gebracht. Zo werd Zhang Zuhua, mede-initiatiefnemer van het "Charter 08" voor democratie en mensenrechten in China en een goede vriend van Xiaobo door leden van de veiligheidsdienst in een busje gesleurd en weggevoerd. Ook andere medeactivisten werden opgepakt en zijn verdwenen. De Chinese autoriteiten hebben daarnaast enkele programma's van buitenlandse media geblokkeerd die aandacht schenken aan de symbolische prijsuitreiking. Websites van verschillende buitenlandse media werden eveneens geblokkeerd. "Universele waarden"Liu Xiaobo spendeerde zijn hele leven aan de strijd voor meer mensenrechten in China. Hij werd bekend met de gebeurtenissen van 1989 op het Tienanmenplein en is sindsdien een van de meest prominente critici van het Chinese regime. De mensenrechtenactivist zit nu al bijna twee jaar in de gevangenis. De 54-jarige Xiaobo werd eind 2009 tot elf jaar gevangenis veroordeeld wegens "ondermijning van de staatsmacht". De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde vrijdag dat Xiaobo, "universele" waarden vertegenwoordigt. Obama riep de Chinese autoriteiten dan ook op om Xiaobo "zo snel mogelijk" vrij te laten. "Liu Xiaobo verdient deze prijs veel meer dan ik", aldus de president, die vorig jaar de prijs kreeg toegewezen. Liu "herinnert ons aan het feit dat de menselijke waardigheid eveneens afhangt van democratische vooruitgang, van een open maatschappij en van de rechtsstaat", aldus Obama