Choules is woensdagavond op 110 jaar rustig ontslapen in een rusthuis nabij Perth, aan de Australische westkust. Claude Choules werd geboren op 3 maart 1901 in Groot-Brittannië. In 1926 week hij uit naar Australië en diende ook daar als militair.

"Hij haatte oorlog", vertelde zijn zoon Adrian in maart ter gelegenheid van de 110de verjaardag van zijn vader. "Hij was niet geïnteresseerd in oorlog. Oorlog was voor hem een verschrikkelijke zaak. Hij bezag dat puur als een opdracht, een manier om geld te verdienen."

'Monsters'

Choules werd ingeprent zijn Duitse tegenstanders te beschouwen als 'monsters', maar hij kon ze enkel aanzien als jonge mannen, net zoals hij zelf.

Claude Choules smokkelde en loog over zijn echte leeftijd toen hij zich als 14-jarige aanmeldde bij de marine. Hij diende onder meer op de 'HMS Impregnable'.

Na de dood van de Amerikaanse veteraan Frank Buckles eerder dit jaar werd Choules de enige nog overblijvende soldaat die in WOI vocht.

Choules heeft 2 dochters, een zoon, 13 kleinkinderen, 26 achterkleinkinderen en 2 achterachterkleinkinderen.

De laatst nog levende veteraan uit WOI is nu de 110-jarige Britse Florence Green, die diende bij de Royal Air Force maar nooit aan het front vocht. (Belga/TE)

Choules is woensdagavond op 110 jaar rustig ontslapen in een rusthuis nabij Perth, aan de Australische westkust. Claude Choules werd geboren op 3 maart 1901 in Groot-Brittannië. In 1926 week hij uit naar Australië en diende ook daar als militair. "Hij haatte oorlog", vertelde zijn zoon Adrian in maart ter gelegenheid van de 110de verjaardag van zijn vader. "Hij was niet geïnteresseerd in oorlog. Oorlog was voor hem een verschrikkelijke zaak. Hij bezag dat puur als een opdracht, een manier om geld te verdienen." 'Monsters' Choules werd ingeprent zijn Duitse tegenstanders te beschouwen als 'monsters', maar hij kon ze enkel aanzien als jonge mannen, net zoals hij zelf. Claude Choules smokkelde en loog over zijn echte leeftijd toen hij zich als 14-jarige aanmeldde bij de marine. Hij diende onder meer op de 'HMS Impregnable'. Na de dood van de Amerikaanse veteraan Frank Buckles eerder dit jaar werd Choules de enige nog overblijvende soldaat die in WOI vocht. Choules heeft 2 dochters, een zoon, 13 kleinkinderen, 26 achterkleinkinderen en 2 achterachterkleinkinderen. De laatst nog levende veteraan uit WOI is nu de 110-jarige Britse Florence Green, die diende bij de Royal Air Force maar nooit aan het front vocht. (Belga/TE)