Het was een mooi symbolisch beeld: de grote elegante koningin Mathilde tussen tientallen lagereschoolkinderen op de speelplaats. Mathilde kwam in Anderlecht met een brede glimlach de basisscholengemeenschap Sint-Pieter & Sint-Guido feliciteren voor hun uitstekende anti-pestplan. De school kreeg uit handen van de koningin de hoofdprijs 'Pesten-dat-kan-niet!', een initiatief van de jeugdorganisatie Tumult, die organisaties, verenigingen en individuen beloont die zich inzetten om pesten te voorkomen. De school kreeg ook een geldsom van 1500 euro. Deze typisch multiculturele school werkt dan ook al meer dan zes jaar rond hun antipestbeleid. Zij hanteren een systeem waarbij de leerlingen zichzelf opwerpen als bemiddelaar bij conflicten. Wie van dienst is als bemiddelaar heeft een fluohesje aan en heeft een walkietalkie bij zich, zodat hij of zij bij een ernstig conflict altijd een leraar kan oproepen. En dat systeem schijnt goed te werken. Dat hoorde de koningin zelf van een twaalftal leerlingen die deel uitmaken van het bemiddelingsteam.

Koningskinderen

Pesten terugdringen, dat is dan ook een van de stokpaardjes van Mathilde. De vele nieuwsberichten die ze leest over de gevolgen van pesten baren haar zorgen en daar wil ze zich actief voor inzetten. Een dik half jaar geleden heeft ze op het paleis een rondetafelconferentie georganiseerd met tal van experts om samen naar oplossingen te zoeken. Want niettegenstaande ze als koningin meer dan genoeg aan haar hoofd heeft, ziet de logopediste en kinderpsychologe kinderen beschermen nog altijd als haar belangrijkste taak.

En ook haar eigen kinderen krijgen het met de paplepel ingegeven. Toen Prins Gabriël ooit eens van school kwam met een armbandje tegen pesten om de pols, moest hij dat van zijn mama de hele week aanhouden. Naar verluidt zouden de vier koningskinderen niet gepest worden op school. Maar ze moeten alert zijn, want de koningin weet uit haar vele contacten dat pesten al op heel jonge leeftijd begint. Het stemt haar hoopvol dat zo vele scholen zich tegenwoordig actief inzetten om het kwalijke fenomeen in te dijken. Samen met de school in Anderlecht viel nog een aantal scholen in de prijzen.

Het was een mooi symbolisch beeld: de grote elegante koningin Mathilde tussen tientallen lagereschoolkinderen op de speelplaats. Mathilde kwam in Anderlecht met een brede glimlach de basisscholengemeenschap Sint-Pieter & Sint-Guido feliciteren voor hun uitstekende anti-pestplan. De school kreeg uit handen van de koningin de hoofdprijs 'Pesten-dat-kan-niet!', een initiatief van de jeugdorganisatie Tumult, die organisaties, verenigingen en individuen beloont die zich inzetten om pesten te voorkomen. De school kreeg ook een geldsom van 1500 euro. Deze typisch multiculturele school werkt dan ook al meer dan zes jaar rond hun antipestbeleid. Zij hanteren een systeem waarbij de leerlingen zichzelf opwerpen als bemiddelaar bij conflicten. Wie van dienst is als bemiddelaar heeft een fluohesje aan en heeft een walkietalkie bij zich, zodat hij of zij bij een ernstig conflict altijd een leraar kan oproepen. En dat systeem schijnt goed te werken. Dat hoorde de koningin zelf van een twaalftal leerlingen die deel uitmaken van het bemiddelingsteam. Pesten terugdringen, dat is dan ook een van de stokpaardjes van Mathilde. De vele nieuwsberichten die ze leest over de gevolgen van pesten baren haar zorgen en daar wil ze zich actief voor inzetten. Een dik half jaar geleden heeft ze op het paleis een rondetafelconferentie georganiseerd met tal van experts om samen naar oplossingen te zoeken. Want niettegenstaande ze als koningin meer dan genoeg aan haar hoofd heeft, ziet de logopediste en kinderpsychologe kinderen beschermen nog altijd als haar belangrijkste taak. En ook haar eigen kinderen krijgen het met de paplepel ingegeven. Toen Prins Gabriël ooit eens van school kwam met een armbandje tegen pesten om de pols, moest hij dat van zijn mama de hele week aanhouden. Naar verluidt zouden de vier koningskinderen niet gepest worden op school. Maar ze moeten alert zijn, want de koningin weet uit haar vele contacten dat pesten al op heel jonge leeftijd begint. Het stemt haar hoopvol dat zo vele scholen zich tegenwoordig actief inzetten om het kwalijke fenomeen in te dijken. Samen met de school in Anderlecht viel nog een aantal scholen in de prijzen.