Een 44-jarige man heeft zaterdagochend iets na 9 uur de partijloze kandidaat-burgemeester Reker neergestoken bij een campagnestand van de CDU. Die partij heeft, samen met de groenen en de FDP, haar steun uitgesproken voor Rekers kandidatuur.

Asielbeleid

Volgens Duitse media heeft de dader op de plaats van het delict - en later in de patrouillewagen op weg naar het politiebureau - benadrukt dat hij het niet eens was met het asielbeleid van Reker (partijloos) en bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Een lid van de federale politie in burger, die buiten de diensturen toevallig op de markt aanwezig was, kon na de aanslag de dader overmeesteren. De 44-jarige dader viel op de Keulse zaterdagmarkt, daags voor de burgemeesterverkiezingen in de op drie na grootste stad van Duitsland, de partijloze Reker aan met een 20 centimeter lang mes aan bij een campagnestand van de CDU.

De politica, die schepen van sociale zaken in Keulen is, en vier andere personen raakten door messteken gewond. Reker werd door een messteek in de hals zwaar, maar niet levensbedreigend gewond, en werd kort daarop geopereerd.

Merkel reageert geschokt

Minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger (SPD) van Noordrijn-Westfalen sprak van 'eerste aanwijzingen voor een politiek gemotiveerde daad'. Merkel reageerde geschokt op het nieuws. In een telefoongesprek met de Noordrijn-Westfaalse CDU-voorzitter Armin Laschet vroeg Merkel naar de gezondheidstoestand van Reker en wenste haar snel beterschap toe. Dat deelt een regeringswoordvoerster zaterdag in Berlijn mee.

Eigenlijk hadden de verkiezingen in Duitslands op drie na grootste stad midden september al moeten plaatsvinden. Reker geldt bij de verkiezingen als de favoriet.

De top van het stadsbestuur heeft beslist dat de zondag geplande verkiezingen in ieder geval plaatsvinden. (Belga/BO)

Een 44-jarige man heeft zaterdagochend iets na 9 uur de partijloze kandidaat-burgemeester Reker neergestoken bij een campagnestand van de CDU. Die partij heeft, samen met de groenen en de FDP, haar steun uitgesproken voor Rekers kandidatuur. Volgens Duitse media heeft de dader op de plaats van het delict - en later in de patrouillewagen op weg naar het politiebureau - benadrukt dat hij het niet eens was met het asielbeleid van Reker (partijloos) en bondskanselier Angela Merkel (CDU).Een lid van de federale politie in burger, die buiten de diensturen toevallig op de markt aanwezig was, kon na de aanslag de dader overmeesteren. De 44-jarige dader viel op de Keulse zaterdagmarkt, daags voor de burgemeesterverkiezingen in de op drie na grootste stad van Duitsland, de partijloze Reker aan met een 20 centimeter lang mes aan bij een campagnestand van de CDU. De politica, die schepen van sociale zaken in Keulen is, en vier andere personen raakten door messteken gewond. Reker werd door een messteek in de hals zwaar, maar niet levensbedreigend gewond, en werd kort daarop geopereerd. Minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger (SPD) van Noordrijn-Westfalen sprak van 'eerste aanwijzingen voor een politiek gemotiveerde daad'. Merkel reageerde geschokt op het nieuws. In een telefoongesprek met de Noordrijn-Westfaalse CDU-voorzitter Armin Laschet vroeg Merkel naar de gezondheidstoestand van Reker en wenste haar snel beterschap toe. Dat deelt een regeringswoordvoerster zaterdag in Berlijn mee. Eigenlijk hadden de verkiezingen in Duitslands op drie na grootste stad midden september al moeten plaatsvinden. Reker geldt bij de verkiezingen als de favoriet.De top van het stadsbestuur heeft beslist dat de zondag geplande verkiezingen in ieder geval plaatsvinden. (Belga/BO)