Kate en William zeggen ja

© Reuters

Prins William en zijn vrouw Catherine, hertogin van Cambridge, hebben elkaar in Westminster Abbey het jawoord gegeven.

De toekomstige monarch is vandaag in het huwelijk getreden met het burgermeisje Catherine (Kate) Middleton.

De kerkelijke ceremonie vond plaats in Westminster Abbey, in hartje Londen, waar in 1997 de uitvaartdienst van Williams moeder, prinses Diana, plaatsvond.

De huwelijksplechtigheid begon om 11 uur plaatselijke tijd. In België was het dan al 12 uur. Prins William en zijn broer en getuige, prins Harry, arriveerden in Westminster Abbey in een Bentley. Kate Middleton kwam enkele minuten voor de start van de plechtigheid aan.

Bruidsjurk

Kate betrad Westminster Abbey onder luid gejuich van toeschouwers en liep aan de hand van haar vader, Michael Middleton, over de 100 meter lange rode loper het gangpad af, dat afgelijnd is met acht bomen, naar het altaar waar het kersverse paar elkaar enkele minuten later het jawoord gaf. Kate en William werden door de aartsbisschop van Canterbury in de echt verbonden.

Prins William draagt een rood officiersuniform van de Irish Guards, Kate draagt een jurk van Sarah Burton van het Huis Alexander McQueen. De jurk is vrij sober met kanten mouwen. Dat Kate bewust voor eenvoud heeft gekozen, blijkt ook uit de kleine oorbellen, de fijne sluier en de bescheiden sleep.

1.900 gasten
Zo’n 1.900 gasten woonden de plechtigheid in Westminster Abbey bij. De beste plaatsen waren voorbehouden voor de ongeveer 1.000 vrienden en familieleden van het bruidspaar.

Bekende gezichten in Westminster Abbey waren onder andere zanger Elton John en zijn partner David Furnish, David en Victoria Beckham, acteur Rowan Atkinson, regisseur Guy Ritchie en zangeres Joss Stone. België werd vertegenwoordigd door prins Filip en prinses Mathilde.

Na de huwelijksplechtigheid stapte het koppel in een open koets, een State Landau uit 1902, die hen naar Buckingham Palace vervoerde voor de lunch.

Vanavond organiseert prins Charles een galadiner en bal voor 300 genodigden. Prins Harry, vroeger als “partyprins” en avonturier versleten, bereidt zich voor op een stevige nacht: volgens Britse kranten zou hij voor zaterdagochtend zes uur een “katerontbijt” besteld hebben.

Queen niet naar feest

De Queen zal niet aanwezig zijn op het avondfeest. “De Queen en de hertog van Edinburgh (prins Philip) vertrekken na de receptie op een privéweekend”, deelde het paleis mee. Hierdoor mist de koningin niet alleen dans en vertier, maar ook de toespraak van de getuigen.

Ongeveer twee miljard mensen over de hele wereld volgden het huwelijk. Dat zijn er een pak meer dan de 750 miljoen die vanachter het kleine schermpje naar het huwelijk keken van de ouders van William, op 29 juli 1981. De begrafenisplechtigheid van Diana hield in 1997, volgens schattingen, zo’n 2,5 miljard mensen aan de buis gekluisterd.

Bijna een miljoen anderen waren aanwezig in de straten van de Britse hoofdstad. Onder de kijklustigen bevonden zich mensen van over het hele land en de hele wereld. Duizenden mensen kampeerden deze nacht al buiten.

Maar er waren ook enkele minder enthousiaste toeschouwers. Twee huwelijksbetogers werden door de politie opgepakt. Er waren ook een tweetal protestacties van antiroyalistische groeperingen.

Kate wordt hertogin van Cambridge
Als huwelijkscadeau geeft koningin Elizabeth het koppel het hertogdom Cambridge. William en Kate zullen nu officieel als hertog en hertogin van Cambridge door het leven gaan. William wordt bovendien ook graaf van Strathearn en baron Carrickfergus. Nochtans heeft de bruidegom altijd gezegd dat hij liever afziet van de ouderwetse traditie en liefst “gewoon prins William” blijft. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content