Een vrouw die zelf verminkt werd door een zuuraanval kreeg van een Iraanse rechtbank de toestemming om wraak te nemen op haar aanvaller in overeenstemming met het principe "oog om oog, tand om tand" in de sharia.

Ameneh Bahrami werd in 2004 door Majid Movahedi verminkt en blind gemaakt nadat ze een beker zuur in het gezicht kreeg omdat ze weigerde met hem te trouwen.

De 30-jarige Movahedi zou zaterdag in een ziekenhuis in Teheran in elk oog vijf druppels zuur toegediend krijgen. Maar de strafuitvoering is voorlopig uitgesteld.

Bahrami woont intussen in Spanje, maar was speciaal naar haar thuisland teruggekeerd om de strafuitvoering bij te wonen en eventueel zelfs ondanks haar blindheid eigenhandig uit te voeren. Bij haar aankomst in Teheran liet ze in de pers haar steun voor de straf blijken. "Het liefst zou ik de straf zelf uitvoeren, maar indien dat niet mogelijk is, zal een arts het doen", zei Bahrami in de krant Haft-e Sobh.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had vrijdag nog een ultieme oproep aan de autoriteiten gelanceerd om de straf niet uit te voeren. Ze noemt het een "onmenselijke" straf. (TE)

Een vrouw die zelf verminkt werd door een zuuraanval kreeg van een Iraanse rechtbank de toestemming om wraak te nemen op haar aanvaller in overeenstemming met het principe "oog om oog, tand om tand" in de sharia. Ameneh Bahrami werd in 2004 door Majid Movahedi verminkt en blind gemaakt nadat ze een beker zuur in het gezicht kreeg omdat ze weigerde met hem te trouwen. De 30-jarige Movahedi zou zaterdag in een ziekenhuis in Teheran in elk oog vijf druppels zuur toegediend krijgen. Maar de strafuitvoering is voorlopig uitgesteld. Bahrami woont intussen in Spanje, maar was speciaal naar haar thuisland teruggekeerd om de strafuitvoering bij te wonen en eventueel zelfs ondanks haar blindheid eigenhandig uit te voeren. Bij haar aankomst in Teheran liet ze in de pers haar steun voor de straf blijken. "Het liefst zou ik de straf zelf uitvoeren, maar indien dat niet mogelijk is, zal een arts het doen", zei Bahrami in de krant Haft-e Sobh. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had vrijdag nog een ultieme oproep aan de autoriteiten gelanceerd om de straf niet uit te voeren. Ze noemt het een "onmenselijke" straf. (TE)