De bekende Iraanse filmmaker Jafar Panahi is veroordeeld tot zes jaar cel. Hij mag de komende twintig jaar ook geen films meer maken, scenario's schrijven, interviews geven of Iran verlaten. Dat heeft zijn advocate gemeld.

Panahi werd veroordeeld "voor zijn deelname aan bijeenkomsten en het voeren van propaganda tegen het regime", luidt het. De regisseur sympathiseerde met de oppositie na de betwiste presidentsverkiezingen van 2009.

In 2000 won Panahi de Gouden Leeuw van Venetië voor zijn film 'Davereh' (The Circle). In 2006 won hij op de Berlinale de Zilveren Beer voor 'Offside'.

De bekende Iraanse filmmaker Jafar Panahi is veroordeeld tot zes jaar cel. Hij mag de komende twintig jaar ook geen films meer maken, scenario's schrijven, interviews geven of Iran verlaten. Dat heeft zijn advocate gemeld. Panahi werd veroordeeld "voor zijn deelname aan bijeenkomsten en het voeren van propaganda tegen het regime", luidt het. De regisseur sympathiseerde met de oppositie na de betwiste presidentsverkiezingen van 2009. In 2000 won Panahi de Gouden Leeuw van Venetië voor zijn film 'Davereh' (The Circle). In 2006 won hij op de Berlinale de Zilveren Beer voor 'Offside'.