Het Oostenrijks stadje Amstetten verwijdert Adolf Hitler van zijn lijst met ereburgers. Het verzoek daartoe was ingediend door de Groene partij en werd dinsdag met grote meerderheid goedgekeurd door de gemeenteraad.

Dat zei burgemeester Herbert Katzengruber aan het Oostenrijkse persbureau APA.

Twee leden van de uiterst rechtse FPÖ onthielden zich. Ze vonden de stemming overbodig omdat de titel volgens hen verviel bij het overlijden van Hitler in 1945.

Hitler kreeg het ereburgerschap na een bezoek aan Amstetten in 1939. Net als andere hooggeplaatste nazi's werd Hitler na de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland in veel steden in zijn geboorteland tot ereburger gemaakt. De meeste plaatsen schrapten hem echter van de lijst na de Tweede Wereldoorlog in 1945.

Amstetten is ook bekend als het stadje waarin in 2008 het schandaal aan het licht kwam van Josef Fritzl, die zijn dochter 24 jaar lang in zijn kelder opsloot en misbruikte. (KVDA)

Het Oostenrijks stadje Amstetten verwijdert Adolf Hitler van zijn lijst met ereburgers. Het verzoek daartoe was ingediend door de Groene partij en werd dinsdag met grote meerderheid goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat zei burgemeester Herbert Katzengruber aan het Oostenrijkse persbureau APA. Twee leden van de uiterst rechtse FPÖ onthielden zich. Ze vonden de stemming overbodig omdat de titel volgens hen verviel bij het overlijden van Hitler in 1945. Hitler kreeg het ereburgerschap na een bezoek aan Amstetten in 1939. Net als andere hooggeplaatste nazi's werd Hitler na de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland in veel steden in zijn geboorteland tot ereburger gemaakt. De meeste plaatsen schrapten hem echter van de lijst na de Tweede Wereldoorlog in 1945. Amstetten is ook bekend als het stadje waarin in 2008 het schandaal aan het licht kwam van Josef Fritzl, die zijn dochter 24 jaar lang in zijn kelder opsloot en misbruikte. (KVDA)