De herdenkingsplechtigheid voor de overleden oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela in het FNB Stadium in Soweto heeft de wereld niet alleen letterlijk maar ook een beetje figuurlijk bij elkaar gebracht.

In een historisch moment schudde Barack Obama zijn aartsvijand Raul Castro, die hartelijk lachte, de hand toen hij zich richting podium begaf om zijn toespraak te houden. De twee landen zijn al meer dan vijftig jaar lang vijanden van elkaar.

Het is bovendien de eerste keer in de geschiedenis dat de leiders van de Verenigde Staten en Cuba zich op een en dezelfde plaats bevinden.

Geen buste van marmer

In zijn toespraak leverde de Amerikaanse president kritiek op leiders die "solidariteit met Madiba's strijd voor vrijheid claimen, maar geen dissidentie van hun eigen volk tolereren".

"Ik zal Madiba's voorbeeld nooit evenaren, maar door hem wil ik een beter mens worden", zei Obama nog. De president weigerde mee te gaan in het mythologiseren van Mandela. "Hij was geen buste van marmer, hij was van vlees en bloed."

Obama vergeleek de prestaties van Mandela met het levenswerk van Mahatma Ghandhi, Abraham Lincoln en Martin Luther King. Mandela's inzet voor vrijheid en democratie past in de rij van deze groten uit de geschiedenis, zei de president in Soweto.

Barack Obama en Raul Castro, /
Barack Obama en Raul Castro © /

Volg LIVE de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela

De herdenkingsplechtigheid voor de overleden oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela in het FNB Stadium in Soweto heeft de wereld niet alleen letterlijk maar ook een beetje figuurlijk bij elkaar gebracht. In een historisch moment schudde Barack Obama zijn aartsvijand Raul Castro, die hartelijk lachte, de hand toen hij zich richting podium begaf om zijn toespraak te houden. De twee landen zijn al meer dan vijftig jaar lang vijanden van elkaar. Het is bovendien de eerste keer in de geschiedenis dat de leiders van de Verenigde Staten en Cuba zich op een en dezelfde plaats bevinden. In zijn toespraak leverde de Amerikaanse president kritiek op leiders die "solidariteit met Madiba's strijd voor vrijheid claimen, maar geen dissidentie van hun eigen volk tolereren"."Ik zal Madiba's voorbeeld nooit evenaren, maar door hem wil ik een beter mens worden", zei Obama nog. De president weigerde mee te gaan in het mythologiseren van Mandela. "Hij was geen buste van marmer, hij was van vlees en bloed."Obama vergeleek de prestaties van Mandela met het levenswerk van Mahatma Ghandhi, Abraham Lincoln en Martin Luther King. Mandela's inzet voor vrijheid en democratie past in de rij van deze groten uit de geschiedenis, zei de president in Soweto.Volg LIVE de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela