Al sinds de 19e eeuw worden koninklijke seksschandalen gebruikt voor politiek gewin.

Toen in 1999 onthuld werd dat koning Albert II een buitenechtelijke dochter, Delphine Boël, had verwekt, besteedde de Vlaamse pers ontelbare katernen aan de affaire. Toch werd destijds geen nieuwe journalistieke grens overschreden, zo bewijst historisch onderzoek door master in de Geschiedenis Bram Bombeek (UGent), die met zijn scriptie 'A bas le Sexe-Cobourg' deelnam aan de Vlaamse Scriptieprijs 2009.

Nadat in het najaar van 1999 bekend werd wie Delphine Boël was, spaarde de Vlaamse pers geen inkt om over de affaire te schrijven. Volgens de Luikse hoogleraar geschiedenis Francis Balace maakte dat deel uit van een Vlaamse propagandastrategie die moest uitmonden in het omverwerpen van de Belgische staat.

In tegenstelling tot wat veel mediacommentatoren destijds beweerden was dat helemaal niet nieuw. Historisch onderzoek door geschiedkundige Bram Bombeek toont aan dat al in de 19e eeuw koninklijke seksschandalen gebruikt werden voor politiek gewin.

'In de beginjaren van België was de pers grotendeels staatsgezind', zegt Bombeek. 'De enige uitzonderingen waren een paar satirische bladen die maar op kleine schaal gepubliceerd werden. Dat veranderde met de opkomst van de socialistische partij en de socialistische pers, eind 19e eeuw.' Vooral in Wallonië berichtte men uitvoerig over de affaires van Leopold I en vervolgens die van zijn zoon en opvolger, Leopold II. Het Vlaamse socialistische dagblad Vooruit volgde in het kielzog van zijn Waalse tegenhanger, Le Peuple. 'De koninklijke affaires werden gebruikt in de socialistische propaganda', aldus Bombeek. 'De koning moest als voorbeeld dienen voor het familieleven maar het privéleven van de vorst was in strijd met de burgerlijke moraal van toen.'

De affaires van Leopold II werden overigens niet alleen in België uit de doeken gedaan. De beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain verwees in zijn aanval op het Congo-beleid van de vorst naar diens gezinsleven, om op die manier zijn slechtheid te bewijzen.

Tanguy Laudelout

Lees hier de volledige scriptie


Al sinds de 19e eeuw worden koninklijke seksschandalen gebruikt voor politiek gewin.Toen in 1999 onthuld werd dat koning Albert II een buitenechtelijke dochter, Delphine Boël, had verwekt, besteedde de Vlaamse pers ontelbare katernen aan de affaire. Toch werd destijds geen nieuwe journalistieke grens overschreden, zo bewijst historisch onderzoek door master in de Geschiedenis Bram Bombeek (UGent), die met zijn scriptie 'A bas le Sexe-Cobourg' deelnam aan de Vlaamse Scriptieprijs 2009. Nadat in het najaar van 1999 bekend werd wie Delphine Boël was, spaarde de Vlaamse pers geen inkt om over de affaire te schrijven. Volgens de Luikse hoogleraar geschiedenis Francis Balace maakte dat deel uit van een Vlaamse propagandastrategie die moest uitmonden in het omverwerpen van de Belgische staat. In tegenstelling tot wat veel mediacommentatoren destijds beweerden was dat helemaal niet nieuw. Historisch onderzoek door geschiedkundige Bram Bombeek toont aan dat al in de 19e eeuw koninklijke seksschandalen gebruikt werden voor politiek gewin. 'In de beginjaren van België was de pers grotendeels staatsgezind', zegt Bombeek. 'De enige uitzonderingen waren een paar satirische bladen die maar op kleine schaal gepubliceerd werden. Dat veranderde met de opkomst van de socialistische partij en de socialistische pers, eind 19e eeuw.' Vooral in Wallonië berichtte men uitvoerig over de affaires van Leopold I en vervolgens die van zijn zoon en opvolger, Leopold II. Het Vlaamse socialistische dagblad Vooruit volgde in het kielzog van zijn Waalse tegenhanger, Le Peuple. 'De koninklijke affaires werden gebruikt in de socialistische propaganda', aldus Bombeek. 'De koning moest als voorbeeld dienen voor het familieleven maar het privéleven van de vorst was in strijd met de burgerlijke moraal van toen.' De affaires van Leopold II werden overigens niet alleen in België uit de doeken gedaan. De beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain verwees in zijn aanval op het Congo-beleid van de vorst naar diens gezinsleven, om op die manier zijn slechtheid te bewijzen. Tanguy Laudelout Lees hier de volledige scriptie