Dr. Henry Edward Roberts, de "geestelijke vader van de pc" , is donderdag op 68-jarige leeftijd gestorven aan een aanslepende longontsteking.

Dr. Roberts was de stichter van Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) in Albuquerque op de bekende Route 66. Het bedrijf ontwikkelde oorspronkelijk elektronische hobbybouwpakketten voor raketten.

Midden de jaren '70 raakte MITS in moeilijkheden door de zware concurrentie van grotere bedrijven. Daarom maakte Dr. Roberts hobbykits voor computers met als resultaat de Altair 8800.

Microsoft

In 1975 verscheen de voorloper van de personal computer op de cover van het magazine Popular Electronics. Die cover trok de aandacht van Bill Gates en Paul Allen, oprichters van softwaregigant Microsoft.

Gates en Allen stelden Dr. Roberts voor om een programma te schrijven voor zijn Altair 8800. Dr. Roberts stemde toe en lanceerde daarmee onbewust de carrières van Gates en Allen.

Het programma Altair-Basis werd de basis voor de latere software van Microsoft. "Ed gaf ons - twee jonge kerels die geïnteresseerd waren in computers lang voor ze ingeburgerd waren - een kans. Daarvoor zijn we hem altijd dankbaar geweest", reageerden de Microsoft-stichters na de bekendmaking van het overlijden.

Cruciale stap

"De dag dat zijn Altair werkte met onze eerste software was het begin van veel grootse dingen", aldus Gates en Allen. Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, zei dat Dr. Roberts "een cruciale stap zette die heeft geleid tot alles wat we vandaag hebben".

Dr. Roberts verkocht zijn bedrijf in 1977.

Dr. Henry Edward Roberts, de "geestelijke vader van de pc" , is donderdag op 68-jarige leeftijd gestorven aan een aanslepende longontsteking. Dr. Roberts was de stichter van Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) in Albuquerque op de bekende Route 66. Het bedrijf ontwikkelde oorspronkelijk elektronische hobbybouwpakketten voor raketten. Midden de jaren '70 raakte MITS in moeilijkheden door de zware concurrentie van grotere bedrijven. Daarom maakte Dr. Roberts hobbykits voor computers met als resultaat de Altair 8800. Microsoft In 1975 verscheen de voorloper van de personal computer op de cover van het magazine Popular Electronics. Die cover trok de aandacht van Bill Gates en Paul Allen, oprichters van softwaregigant Microsoft. Gates en Allen stelden Dr. Roberts voor om een programma te schrijven voor zijn Altair 8800. Dr. Roberts stemde toe en lanceerde daarmee onbewust de carrières van Gates en Allen. Het programma Altair-Basis werd de basis voor de latere software van Microsoft. "Ed gaf ons - twee jonge kerels die geïnteresseerd waren in computers lang voor ze ingeburgerd waren - een kans. Daarvoor zijn we hem altijd dankbaar geweest", reageerden de Microsoft-stichters na de bekendmaking van het overlijden. Cruciale stap "De dag dat zijn Altair werkte met onze eerste software was het begin van veel grootse dingen", aldus Gates en Allen. Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, zei dat Dr. Roberts "een cruciale stap zette die heeft geleid tot alles wat we vandaag hebben". Dr. Roberts verkocht zijn bedrijf in 1977.