'Het is waar dat er iets kan gebeuren, maar laten we eerlijk zijn: op mijn leeftijd heb ik niet veel meer te verliezen', zo zei paus Franciscus in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia. 'Ik weet dat er mij iets kan overkomen, maar dat ligt volledig in de handen God.'

Na een aanslag op de toenmalige paus Johannes Paulus II in 1981, maakt het hoofd van de katholieke kerk tijdens publieke optredens doorgaans gebruik van de beveiligde glazen pausmobiel. Maar paus Franciscus heeft zo zijn eigen mening over veiligheid en daarmee bezorgt hij de bevoegde diensten binnen het Vaticaan sinds zijn aantreden heel wat kopzorgen.

Zo rijdt de 77-jarige paus op het Sint-Pietersplein in Rome rond in een open wagentje in plaats van met de gesloten kogelvrije versie die paus Benedictus XVI verkoos. Franciscus beschouwt het direct contact met de gelovigen immers als een belangrijk onderdeel van zijn taak als paus.

Nog in het interview met La Vanguardia zegt Franciscus dat hij niet uitsluit dat hij in de voetsporen van zijn voorganger, paus Benedictus XVI, treedt en vrijwillig afstand doet van het pausschap wegens ouderdom en zwakheid.

'Het is waar dat er iets kan gebeuren, maar laten we eerlijk zijn: op mijn leeftijd heb ik niet veel meer te verliezen', zo zei paus Franciscus in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia. 'Ik weet dat er mij iets kan overkomen, maar dat ligt volledig in de handen God.'Na een aanslag op de toenmalige paus Johannes Paulus II in 1981, maakt het hoofd van de katholieke kerk tijdens publieke optredens doorgaans gebruik van de beveiligde glazen pausmobiel. Maar paus Franciscus heeft zo zijn eigen mening over veiligheid en daarmee bezorgt hij de bevoegde diensten binnen het Vaticaan sinds zijn aantreden heel wat kopzorgen. Zo rijdt de 77-jarige paus op het Sint-Pietersplein in Rome rond in een open wagentje in plaats van met de gesloten kogelvrije versie die paus Benedictus XVI verkoos. Franciscus beschouwt het direct contact met de gelovigen immers als een belangrijk onderdeel van zijn taak als paus. Nog in het interview met La Vanguardia zegt Franciscus dat hij niet uitsluit dat hij in de voetsporen van zijn voorganger, paus Benedictus XVI, treedt en vrijwillig afstand doet van het pausschap wegens ouderdom en zwakheid.