Het interview werd afgenomen voor de Mexicaanse omroep Televisa naar aanleiding van de tweede verjaardag van de pausverkiezing van Franciscus. Het Vaticaan verspreidde een tekstweergave van het gesprek.

"Misschien vertoon ik de psychologie van de gokker die zichzelf wijsmaakt dat hij zal verliezen, zodat hij niet ontgoocheld is als hij verliest, maar wel blij als hij wint", aldus de paus. "Ik heb het gevoel dat de Heer mij voor een korte periode heeft geroepen, niet meer dan dat. Maar dat is een gevoel. Twee jaar zijn al voorbij. Ik sluit niets uit. Het enige wat ik wens is dat ik op een dag kan buitenkomen en zonder herkend te worden een pizzeria kan binnenstappen om er een pizza te eten". Hij had nooit verwacht paus te zijn, zei hij nog.

Franciscus prees zijn voorganger die zelf ontslag genomen had, al gaf hij niet aan of hij dat zelf zou overwegen. Hij vindt het in ieder geval geen goed idee dat een paus, zoals bisschoppen, op zijn 80ste met pensioen gestuurd wordt. "Het pausdom is een laatste instantie. Een vorm van genade".

(Belga/RR)

Het interview werd afgenomen voor de Mexicaanse omroep Televisa naar aanleiding van de tweede verjaardag van de pausverkiezing van Franciscus. Het Vaticaan verspreidde een tekstweergave van het gesprek."Misschien vertoon ik de psychologie van de gokker die zichzelf wijsmaakt dat hij zal verliezen, zodat hij niet ontgoocheld is als hij verliest, maar wel blij als hij wint", aldus de paus. "Ik heb het gevoel dat de Heer mij voor een korte periode heeft geroepen, niet meer dan dat. Maar dat is een gevoel. Twee jaar zijn al voorbij. Ik sluit niets uit. Het enige wat ik wens is dat ik op een dag kan buitenkomen en zonder herkend te worden een pizzeria kan binnenstappen om er een pizza te eten". Hij had nooit verwacht paus te zijn, zei hij nog.Franciscus prees zijn voorganger die zelf ontslag genomen had, al gaf hij niet aan of hij dat zelf zou overwegen. Hij vindt het in ieder geval geen goed idee dat een paus, zoals bisschoppen, op zijn 80ste met pensioen gestuurd wordt. "Het pausdom is een laatste instantie. Een vorm van genade".(Belga/RR)