De Limburgse comapatiënt Rom Houben communiceert dan toch niet zelf. Dat maakte neuroloog Steven Laureys bekend op een congres in Londen, nadat hij de man uitvoerig testte.

De 46-jarige Rom Houben werd eind november in zowat alle media opgevoerd omdat dokters 23 jaar lang onterecht dachten dat Houben in coma lag. Met de hulp van een klavier "praatte" hij terwijl een begeleidster zijn hand vasthield. Maar de vermoedens dat de begeleidster de antwoorden "stuurde", blijken nu gegrond.

Bij een nieuw onderzoek toonde Laureys Houben vijftien objecten terwijl zijn begeleidster in een andere ruimte wachtte. Achteraf moest de patiënt met de hulp van zijn begeleidster typen wat hij had gezien. Telkens kwam er een fout antwoord, zo meldt Het laatste Nieuws.

Houben zou te weinig kracht en spiercontrole hebben om met zijn arm de typebeweging in te zetten.

Volgens Laureys is Houben wel degelijk bewust. "Wij hebben in 2006 enkel aangetoond dat Rom toch bij bewustzijn was. Dat zagen we aan zijn ogen en is achteraf nog eens bewezen met een PET-scan. Wél hebben we de indruk dat er ondertussen een kleine terugval is geweest. Maar bewust is hij zeker nog."

Er wordt nu gezocht naar een nieuw communicatiemiddel voor Rom.

De Limburgse comapatiënt Rom Houben communiceert dan toch niet zelf. Dat maakte neuroloog Steven Laureys bekend op een congres in Londen, nadat hij de man uitvoerig testte.De 46-jarige Rom Houben werd eind november in zowat alle media opgevoerd omdat dokters 23 jaar lang onterecht dachten dat Houben in coma lag. Met de hulp van een klavier "praatte" hij terwijl een begeleidster zijn hand vasthield. Maar de vermoedens dat de begeleidster de antwoorden "stuurde", blijken nu gegrond. Bij een nieuw onderzoek toonde Laureys Houben vijftien objecten terwijl zijn begeleidster in een andere ruimte wachtte. Achteraf moest de patiënt met de hulp van zijn begeleidster typen wat hij had gezien. Telkens kwam er een fout antwoord, zo meldt Het laatste Nieuws. Houben zou te weinig kracht en spiercontrole hebben om met zijn arm de typebeweging in te zetten. Volgens Laureys is Houben wel degelijk bewust. "Wij hebben in 2006 enkel aangetoond dat Rom toch bij bewustzijn was. Dat zagen we aan zijn ogen en is achteraf nog eens bewezen met een PET-scan. Wél hebben we de indruk dat er ondertussen een kleine terugval is geweest. Maar bewust is hij zeker nog."Er wordt nu gezocht naar een nieuw communicatiemiddel voor Rom.