Fouad Belkacem, de woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium die thuis opgepakt werd, schuwt de controverse niet. De voorbije jaren plaatste Belkacem verschillende filmpjes op YouTube waarin hij de moslims superieur noemde en hen opriep om de ongelovigen, de niet-moslims, te bestrijden.

Belkacem, een tot Belg genaturaliseerde Marokkaan die ook bekend staat als Abu Imran, gebruikt in zijn video's opruiende taal en laat zich begeleiden door geweerschoten en afbeeldingen van wapens. Hij predikt onder meer de doodstraf voor holebi's, noemt agenten die vrouwen in nikab verbaliseren Romeinse honden en vijanden van Allah en bedreigde vorig jaar Geert Wilders met de dood.

Veertien veroordelingen

Hij werd al veertien keer veroordeeld door de politierechter en vier keer door de correctionele rechter, onder meer wegens inbraken en weerspannigheid. Eerder dit jaar liet minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) weten dat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois onderzoekt of de Belgische nationaliteit van Belkacem kan worden afgenomen. Een uitlevering aan Marokko is niet aan de orde aangezien België geen Belgische staatsburgers uitlevert aan dat land.

Daags na het overlijden van Marie-Rose Morel, de echtgenote van Frank Vanhecke, plaatste Belkacem een filmpje op het net waarin hij haar dood "een straf van Allah" noemde. Begin mei veroordeelde de rechter hem tot twee jaar cel, waarvan één effectief, en een geldboete wegens het aanzetten tot haat tegen niet-moslims en het belagen van Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel.

Heldenstatus

Volgens de rechtbank streeft Belkacem een soort van "heldenstatus" na bij zijn volgelingen en geniet hij met volle teugen van de media-aandacht die hem door zijn wangedrag te beurt valt. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en tracht zo veel mogelijk afstand te nemen van de mogelijke gevolgen ervan op het gedrag van zijn toehoorders. Kortom: hij weigert de gevaren van zijn handelen in te zien.

Wilders

Ook de Nederlandse politicus Geert Wilders, leider van de Nederlandse extreemrechtse en populistische PPV, moest het ontgelden. Vorig jaar, toen Wilders aankondigde dat er een vervolg zou komen op zijn controversiële film "Fitna", reageerde Belkacem met een filmpje: "Wilders, denk je niet dat er een moslim zal zijn die op een dag jou larie beu zal zijn en zal doen wat Mohammed Bouyeri heeft gedaan? " klonk het. Bouyeri is de moslimextremist die de cineast Theo van Gogh op klaarlichte dag in Amsterdam vermoordde.

Niet opgesloten

Na de veroordeling op 4 mei in Antwerpen werd Belkacem niet opgesloten. Hij kondigde aan beroep te zullen aantekenen. Na de rellen eind vorige week in Sint-Jans-Molenbeek, waarvan hij aanzien wordt als de belangrijkste aanstoker, is Belkacem dan opgepakt. (Belga/SD)


Fouad Belkacem, de woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium die thuis opgepakt werd, schuwt de controverse niet. De voorbije jaren plaatste Belkacem verschillende filmpjes op YouTube waarin hij de moslims superieur noemde en hen opriep om de ongelovigen, de niet-moslims, te bestrijden. Belkacem, een tot Belg genaturaliseerde Marokkaan die ook bekend staat als Abu Imran, gebruikt in zijn video's opruiende taal en laat zich begeleiden door geweerschoten en afbeeldingen van wapens. Hij predikt onder meer de doodstraf voor holebi's, noemt agenten die vrouwen in nikab verbaliseren Romeinse honden en vijanden van Allah en bedreigde vorig jaar Geert Wilders met de dood. Veertien veroordelingenHij werd al veertien keer veroordeeld door de politierechter en vier keer door de correctionele rechter, onder meer wegens inbraken en weerspannigheid. Eerder dit jaar liet minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) weten dat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois onderzoekt of de Belgische nationaliteit van Belkacem kan worden afgenomen. Een uitlevering aan Marokko is niet aan de orde aangezien België geen Belgische staatsburgers uitlevert aan dat land. Daags na het overlijden van Marie-Rose Morel, de echtgenote van Frank Vanhecke, plaatste Belkacem een filmpje op het net waarin hij haar dood "een straf van Allah" noemde. Begin mei veroordeelde de rechter hem tot twee jaar cel, waarvan één effectief, en een geldboete wegens het aanzetten tot haat tegen niet-moslims en het belagen van Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel. HeldenstatusVolgens de rechtbank streeft Belkacem een soort van "heldenstatus" na bij zijn volgelingen en geniet hij met volle teugen van de media-aandacht die hem door zijn wangedrag te beurt valt. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en tracht zo veel mogelijk afstand te nemen van de mogelijke gevolgen ervan op het gedrag van zijn toehoorders. Kortom: hij weigert de gevaren van zijn handelen in te zien. WildersOok de Nederlandse politicus Geert Wilders, leider van de Nederlandse extreemrechtse en populistische PPV, moest het ontgelden. Vorig jaar, toen Wilders aankondigde dat er een vervolg zou komen op zijn controversiële film "Fitna", reageerde Belkacem met een filmpje: "Wilders, denk je niet dat er een moslim zal zijn die op een dag jou larie beu zal zijn en zal doen wat Mohammed Bouyeri heeft gedaan? " klonk het. Bouyeri is de moslimextremist die de cineast Theo van Gogh op klaarlichte dag in Amsterdam vermoordde. Niet opgeslotenNa de veroordeling op 4 mei in Antwerpen werd Belkacem niet opgesloten. Hij kondigde aan beroep te zullen aantekenen. Na de rellen eind vorige week in Sint-Jans-Molenbeek, waarvan hij aanzien wordt als de belangrijkste aanstoker, is Belkacem dan opgepakt. (Belga/SD)