De Amerikaanse president Barack Obama is dit jaar de "Persoon van het jaar" van Time Magazine. Dat kondigde het weekblad aan.

Obama versloeg onder meer Malala Yousafzai, het 15-jarige Pakistaanse meisje dat in het hoofd werd geschoten, Apple-topman Tim Cook, de Egyptische president Mohammed Morsi en Bill en Hillary Clinton.

De president wordt geprezen voor het vinden en smeden van een nieuwe meerderheid, "om zwakte in kansen om te vormen" en om "temidden van grote tegenspoed een meer perfecte unie proberen te scheppen".

Barack Obama sleept zich al sinds zijn eerste verkiezing door moeizame onderhandelingen met de Republikeinen, met wie de relaties onder het vriespunt zijn gezakt. het afgelopen jaar was vooral de economie een virulente twistappel. De verkiezingsstrijd om het presidentsschap, waarbij Obama uitgedagad werd door Mitt Romney, tekenden zich af als de vuilste en duurste ooit. In volle campagne, ettelijke dagen voor verkiezingsdag op 6 november, raasde orkaan Sandy over de VS - onder meer in New York vielen veel doden en werd een ravage aangericht.

Obama kreeg net nog een schietpartij in Newtown, Connecticut, waarbij 26 mensen omkwamen te slikken, en eerder op het jaar was er de slachting bij de première van een Batman-film in Colorado. Het lijkt ernaar uit te zien dat Obama met Newtown ook nog eens de Herculestaak op zijn bord krijgt de wapenwetgeving in de VS aan te pakken.

Zowel tijdens de klimaatramp Sandy, als bij de schietpartijen toonde Obama zich een president van alle Amerikanen. Ontgoochelde Obama-stemmers en waarnemers zagen glimpen terug van de man die zowel de VS als de wereld in vervoering bracht met zijn 'Hope' en 'Change' in 2008 en 2009.

Egypte, Pakistan, Amerika en Apple

Mohammed Morsi is de eerste democratisch verkozen president van het Egypte na dictator Hosni Mubarrak.

Hillary Clinton stond in de schijnwerpers als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Haar man en oud-president Bill Clinton was prominent aanwezig in de afgelopen presidentsverkiezingen, wat op zijn beurt de speculaties doet toenemen dat Hillary Clinton zich opmaakt om in 2016 een gooi te doen naar het presidentschap - speculaties die Clinton overigens zelf ontkent.

Malala Yousafzai werd een symbool voor meisjes- en vrouwenrechten en van verzet tegen de taliban, nadat ze bij een aanslag van godsienstfanatici door het hoofd geschoten werd. Dat verdiende ze wegens haar strijd voor het recht op onderwijs.

Tim Cook moest het roer van Apple overnemen na de dood van medeoprichter Steve Jobs.

Barack Obama komt na 'de protestmanifestant'

De erkenning "Persoon van het jaar" ging vorig jaar naar de "protestmanifestant", een erkenning voor de mensen die vorig jaar de straten optrokken, hun klachten uitten en zo de wereld veranderden. (Belga/SD)

De Amerikaanse president Barack Obama is dit jaar de "Persoon van het jaar" van Time Magazine. Dat kondigde het weekblad aan.Obama versloeg onder meer Malala Yousafzai, het 15-jarige Pakistaanse meisje dat in het hoofd werd geschoten, Apple-topman Tim Cook, de Egyptische president Mohammed Morsi en Bill en Hillary Clinton. De president wordt geprezen voor het vinden en smeden van een nieuwe meerderheid, "om zwakte in kansen om te vormen" en om "temidden van grote tegenspoed een meer perfecte unie proberen te scheppen". Barack Obama sleept zich al sinds zijn eerste verkiezing door moeizame onderhandelingen met de Republikeinen, met wie de relaties onder het vriespunt zijn gezakt. het afgelopen jaar was vooral de economie een virulente twistappel. De verkiezingsstrijd om het presidentsschap, waarbij Obama uitgedagad werd door Mitt Romney, tekenden zich af als de vuilste en duurste ooit. In volle campagne, ettelijke dagen voor verkiezingsdag op 6 november, raasde orkaan Sandy over de VS - onder meer in New York vielen veel doden en werd een ravage aangericht. Obama kreeg net nog een schietpartij in Newtown, Connecticut, waarbij 26 mensen omkwamen te slikken, en eerder op het jaar was er de slachting bij de première van een Batman-film in Colorado. Het lijkt ernaar uit te zien dat Obama met Newtown ook nog eens de Herculestaak op zijn bord krijgt de wapenwetgeving in de VS aan te pakken. Zowel tijdens de klimaatramp Sandy, als bij de schietpartijen toonde Obama zich een president van alle Amerikanen. Ontgoochelde Obama-stemmers en waarnemers zagen glimpen terug van de man die zowel de VS als de wereld in vervoering bracht met zijn 'Hope' en 'Change' in 2008 en 2009.Egypte, Pakistan, Amerika en AppleMohammed Morsi is de eerste democratisch verkozen president van het Egypte na dictator Hosni Mubarrak. Hillary Clinton stond in de schijnwerpers als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Haar man en oud-president Bill Clinton was prominent aanwezig in de afgelopen presidentsverkiezingen, wat op zijn beurt de speculaties doet toenemen dat Hillary Clinton zich opmaakt om in 2016 een gooi te doen naar het presidentschap - speculaties die Clinton overigens zelf ontkent. Malala Yousafzai werd een symbool voor meisjes- en vrouwenrechten en van verzet tegen de taliban, nadat ze bij een aanslag van godsienstfanatici door het hoofd geschoten werd. Dat verdiende ze wegens haar strijd voor het recht op onderwijs.Tim Cook moest het roer van Apple overnemen na de dood van medeoprichter Steve Jobs. Barack Obama komt na 'de protestmanifestant'De erkenning "Persoon van het jaar" ging vorig jaar naar de "protestmanifestant", een erkenning voor de mensen die vorig jaar de straten optrokken, hun klachten uitten en zo de wereld veranderden. (Belga/SD)