De bevindingen dat copiloot Andreas Lubitz het vliegtuig opzettelijk deed crashen in de Franse Alpen, zorgt voor veel ongeloof. De Franse onderzoekers gaan daarvan uit op basis van de gegevens die ze hebben 48 uur na de crash en waaruit blijkt dat de copiloot de piloot uit de cockpit buitengesloten heeft. Waarom hij dat deed, is onduidelijk.

De Duitse autoriteiten hebben 'niets abnormaals' vastgesteld wat Lubitz' achtergrond betreft, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere bekend. Voor zover bekend had hij ook geen enkele band met een extremistische organisatie. 'Niets wijst op een terreurdaad,' zei de procureur van Marseille Brice Robin.

Droom

Lubitz is een 28-jarige Duitser uit Montabaur, een stad in de westelijke deelstaat Rijland-Palts, waar hij een huis deelde met zijn ouders. Hij bezat ook nog een appartement in Düsseldorf, bevestigt burgemeester Gabriele Wieland. Düsseldorf is een belangrijke hub voor Germanwings en de bestemming van de verongelukte vlucht.

De woning van Lubitz in Montabaur, Belga Image
De woning van Lubitz in Montabaur © Belga Image

Hij droomde er van jongs af van om piloot worden en was sinds zijn tienerjaren lid van vliegvereniging Luftsportclub Westerwald. In een rouwbericht op haar website schrijft die vereniging dat 'Lubitz zijn droom heeft waargemaakt en dat hij die nu bekoopt met zijn leven'. De man was naar verluidt ook een liefhebber van hardlopen.

Opleiding

Eerder was al bekend dat Lubitz door Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, was opgeleid in Bremen en over alle brevetten beschikte om de A320 te kunnen besturen. Hij ging meteen na zijn opleiding in september 2013 aan de slag bij de lagekostenmaatschappij en had 'nog maar' 630 vlieguren op zijn teller staan.

Lubitz legde een vlekkeloos parcours af. 'Dat maakt deze daad een des te grotere schok', aldus Lufthansa-topman Carsten Spohr.

Belga Image
© Belga Image

Opvallend detail is wel dat hij zijn opleiding volgens Lufthansa een paar maanden onderbrak om medische redenen, maar meer mag daarover niet bekendgemaakt worden.

Zelfmoord

Het lijkt er dus op dat Lubitz zelfmoord heeft gepleegd en 149 mensen met zich mee de dood heeft ingesleurd in de Franse Alpen, al neemt justitie dat woord niet in de mond.

Omdat er sprake is van een moedwillige daad, behandelt de Franse justitie de crash nu niet langer als onvrijwillige doodslag, maar als een moordzaak.

Buren

De Duitse politie heeft intussen postgevat voor de woning in Montabaur. De politie heeft zich in de straten die naar het huis leiden, opgesteld om de doortocht van auto's te vermijden. Meerdere camerateams zijn onderweg om de buren te spreken. De bewoners hebben zich echter in hun huizen teruggetrokken. Enkele loeren vanachter het gordijn of vanonder half neergelaten rolluiken naar buiten, meldt DPA. (KVDA)

De bevindingen dat copiloot Andreas Lubitz het vliegtuig opzettelijk deed crashen in de Franse Alpen, zorgt voor veel ongeloof. De Franse onderzoekers gaan daarvan uit op basis van de gegevens die ze hebben 48 uur na de crash en waaruit blijkt dat de copiloot de piloot uit de cockpit buitengesloten heeft. Waarom hij dat deed, is onduidelijk.De Duitse autoriteiten hebben 'niets abnormaals' vastgesteld wat Lubitz' achtergrond betreft, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere bekend. Voor zover bekend had hij ook geen enkele band met een extremistische organisatie. 'Niets wijst op een terreurdaad,' zei de procureur van Marseille Brice Robin.Lubitz is een 28-jarige Duitser uit Montabaur, een stad in de westelijke deelstaat Rijland-Palts, waar hij een huis deelde met zijn ouders. Hij bezat ook nog een appartement in Düsseldorf, bevestigt burgemeester Gabriele Wieland. Düsseldorf is een belangrijke hub voor Germanwings en de bestemming van de verongelukte vlucht.Hij droomde er van jongs af van om piloot worden en was sinds zijn tienerjaren lid van vliegvereniging Luftsportclub Westerwald. In een rouwbericht op haar website schrijft die vereniging dat 'Lubitz zijn droom heeft waargemaakt en dat hij die nu bekoopt met zijn leven'. De man was naar verluidt ook een liefhebber van hardlopen.Eerder was al bekend dat Lubitz door Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, was opgeleid in Bremen en over alle brevetten beschikte om de A320 te kunnen besturen. Hij ging meteen na zijn opleiding in september 2013 aan de slag bij de lagekostenmaatschappij en had 'nog maar' 630 vlieguren op zijn teller staan. Lubitz legde een vlekkeloos parcours af. 'Dat maakt deze daad een des te grotere schok', aldus Lufthansa-topman Carsten Spohr.Opvallend detail is wel dat hij zijn opleiding volgens Lufthansa een paar maanden onderbrak om medische redenen, maar meer mag daarover niet bekendgemaakt worden.Het lijkt er dus op dat Lubitz zelfmoord heeft gepleegd en 149 mensen met zich mee de dood heeft ingesleurd in de Franse Alpen, al neemt justitie dat woord niet in de mond. Omdat er sprake is van een moedwillige daad, behandelt de Franse justitie de crash nu niet langer als onvrijwillige doodslag, maar als een moordzaak.De Duitse politie heeft intussen postgevat voor de woning in Montabaur. De politie heeft zich in de straten die naar het huis leiden, opgesteld om de doortocht van auto's te vermijden. Meerdere camerateams zijn onderweg om de buren te spreken. De bewoners hebben zich echter in hun huizen teruggetrokken. Enkele loeren vanachter het gordijn of vanonder half neergelaten rolluiken naar buiten, meldt DPA. (KVDA)