Bekijk hier de video waarop te zien is hoe speurders in de moordzaak rond Amanda Knox blunderen met het sporenonderzoek. Ze manipuleren met dezelfde handschoenen verschillend bewijsmateriaal als een behasluiting en een deurklink.

Die mogelijke vrijspraak zal Amanda Knox te danken hebben aan de DNA-tests die eerst in haar nadeel speelden. Bij verder onderzoek blijkt nu echter dat die onbetrouwbaar zijn. Ze kunnen dus ook niet gelden als bewijs van Knox' schuld.

Besmet DNA

Het DNA waarvan sprake was gevonden op het mes dat door de aanklagers als moordwapen was genoemd. De verdediging deed de DNA-test als fout af, omdat de steekwonden op Kerchers lichaam niet overeenkwamen met de afmeting van het mes. Een nieuw forensisch team onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Rome, Stefano Conti en Carla Vecchiotti, achten het nu niet bewezen dat het DNA effectief toebehoort aan het slachtoffer. Volgens hun onafhankelijk onderzoek gaat het waarschijnlijk om "besmet" - of gemengd - DNA.

Behasluiting

Er zouden ook DNA-sporen gevonden zijn op de behasluiting van de beha van het slachtoffer. Die zouden er echter door geknoei van de speurders kunnen terechtgekomen zijn. Zoals te zien is op een filmpje dat circuleert op YouTube controleren zij immers met de zelfde handschoenen zowel de behasluiting als onder andere deurklinken. Op die manier kunnen DNA-sporen van Amanda Knox terechtgekomen zijn op de behasluiting. Het team van Stefano Conti en Carla Vecchiotti denkt dat de resultaten van het DNA-onderzoek mogelijk besmet zijn en doet de DNA-sporen als onbetrouwbaar af.

'Engel met de IJsogen'

De Britse Meredith Kercher werd in november 2007 dood aangetroffen in haar kamer in de Italiaanse studentenstad Perugia. Ze stierf aan de gevolgen van een steekpartij, die uit een extreem seksspel vloeide. Niet alleen Amanda Knox werd veroordeeld: ook haar Italiaanse ex-vriend Raffaele Sollecito en Rudy Guede, een derde dader, werden veroordeeld. Sollecito kreeg 25 jaar, Guede 30. Knox werd in de Italiaanse media de 'Engel met de IJsogen' genoemd.

De advocaten van Knaox slaagden er dan wel in een beroepsprocedure uit de brand te slepen, hun getuigen vielen door de mand. Bijna allemaal zaten ze zelf in de gevangenis. Derde dader Guede herhaalde bij zijn nieuw verhoor dat niet hij, maar Knox en Sollecito Kercher hadden vermoord.

Hoop

De laatste strohalm voor Knox was dus het onafhankelijk onderzoek dat enkele delen van het DNA-onderzoek opnieuw zou doen. Knox is zeer opgelucht dat dat nu in haar voordeel blijkt te zijn. "Het is de eerste keer dat iemand mij gelooft", liet ze zich ontvallen. Haar ex-vriend Sollecito sprak over een straaltje licht van hoop na vier donkere jaren. (SD)

Bekijk hier de video waarop te zien is hoe speurders in de moordzaak rond Amanda Knox blunderen met het sporenonderzoek. Ze manipuleren met dezelfde handschoenen verschillend bewijsmateriaal als een behasluiting en een deurklink. Die mogelijke vrijspraak zal Amanda Knox te danken hebben aan de DNA-tests die eerst in haar nadeel speelden. Bij verder onderzoek blijkt nu echter dat die onbetrouwbaar zijn. Ze kunnen dus ook niet gelden als bewijs van Knox' schuld. Besmet DNA Het DNA waarvan sprake was gevonden op het mes dat door de aanklagers als moordwapen was genoemd. De verdediging deed de DNA-test als fout af, omdat de steekwonden op Kerchers lichaam niet overeenkwamen met de afmeting van het mes. Een nieuw forensisch team onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Rome, Stefano Conti en Carla Vecchiotti, achten het nu niet bewezen dat het DNA effectief toebehoort aan het slachtoffer. Volgens hun onafhankelijk onderzoek gaat het waarschijnlijk om "besmet" - of gemengd - DNA. Behasluiting Er zouden ook DNA-sporen gevonden zijn op de behasluiting van de beha van het slachtoffer. Die zouden er echter door geknoei van de speurders kunnen terechtgekomen zijn. Zoals te zien is op een filmpje dat circuleert op YouTube controleren zij immers met de zelfde handschoenen zowel de behasluiting als onder andere deurklinken. Op die manier kunnen DNA-sporen van Amanda Knox terechtgekomen zijn op de behasluiting. Het team van Stefano Conti en Carla Vecchiotti denkt dat de resultaten van het DNA-onderzoek mogelijk besmet zijn en doet de DNA-sporen als onbetrouwbaar af. 'Engel met de IJsogen' De Britse Meredith Kercher werd in november 2007 dood aangetroffen in haar kamer in de Italiaanse studentenstad Perugia. Ze stierf aan de gevolgen van een steekpartij, die uit een extreem seksspel vloeide. Niet alleen Amanda Knox werd veroordeeld: ook haar Italiaanse ex-vriend Raffaele Sollecito en Rudy Guede, een derde dader, werden veroordeeld. Sollecito kreeg 25 jaar, Guede 30. Knox werd in de Italiaanse media de 'Engel met de IJsogen' genoemd. De advocaten van Knaox slaagden er dan wel in een beroepsprocedure uit de brand te slepen, hun getuigen vielen door de mand. Bijna allemaal zaten ze zelf in de gevangenis. Derde dader Guede herhaalde bij zijn nieuw verhoor dat niet hij, maar Knox en Sollecito Kercher hadden vermoord. Hoop De laatste strohalm voor Knox was dus het onafhankelijk onderzoek dat enkele delen van het DNA-onderzoek opnieuw zou doen. Knox is zeer opgelucht dat dat nu in haar voordeel blijkt te zijn. "Het is de eerste keer dat iemand mij gelooft", liet ze zich ontvallen. Haar ex-vriend Sollecito sprak over een straaltje licht van hoop na vier donkere jaren. (SD)