De actrice, bekend van films als 'Double Jeopardy' en 'De-Lovely', liet vorige week in een persbericht weten dat ze afziet van haar ambitie om Mitch McConnell's zitje in de Amerikaanse Senaat te veroveren. 'Na ernstige en grondige bezinning besef ik dat mijn verantwoordelijkheden en energie op dit moment beter op mijn familie richt', schrijft de actrice op Twitter. In januari raakte bekend dat Judd en haar echtgenoot een punt achter hun huwelijk zetten. Al spelen er allicht ook andere factoren mee.

Met de terugtrekking van Judd is immers de angel uit de politieke tweespalt die de Democratische partij in Kentucky verdeelde. Een aantal prominente Democraten in Kentucky vreesden immers dat het linkse imago van Hollywoodster Judd een risico vormden tegen McConnell. Zo vergeleek ze in 2010 steenkoolontginning nog met 'de verkrachting van de Appalachen'. De steenkoolindustrie is in Kentucky goed voor zowat 20.000 banen. Ook het feit dat ze Kentucky inruilde voor buurstaat Tennessee - en dus terug zou moeten verhuizen - vormt munitie voor de Republikeinen. Onder meer senator Rand Paul viel haar daarop aan. Niet geheel verrassend, want tegen hem zou Judd het moeten opnemen, als ze zich in 2016 alsnog kandidaat zou stellen voor de Senaat.

In 2014 worden in de Senaat 35 zetels vernieuwd. Daarbij 21 zetels die nu door Democraten worden bezet, en 14 die in handen zijn van de Republikeinen. Voor de Democraten zou een overwinning in Kentucky tegen veteraan McConnell cruciaal zijn. McConnell is namelijk de belangrijkste Republikein in de Amerikaanse Senaat, maar hij is ook bijzonder onpopulair bij de eigen achterban.

'Timing was niet goed'

De Democratische partijtop in Kentucky zag daarom liever iemand anders dan actrice Ashley Judd de handschoen opnemen. Zo werd er de afgelopen weken druk gelobbyd om Alison Lundergan Grimes te overtuigen om in de race te stappen. Grimes heeft politieke ervaring maar is tegelijk nog een relatief nieuw gezicht, wat haar voor velen de uitgelezen kandidate maakt om het op te nemen tegen Washington 'insider' McConnell. Bovendien heeft ze de steun van zowel gewezen president Bill Clinton als die van zijn vrouw Hillary op zak, mocht het tot een voorverkiezingsstrijd komen tegen Judd.

Het toont de kostbaarheid van de zetel aan. 'De timing was gewoon niet juist', verklaarde de Democratische stratege Hillary Rosen op CNN. Al is niet iedereen ervan overtuigd dat een conventionele kandidaat evenveel kans maakt. 'Grimes zal geen media-aandacht ter waarde van 20 miljoen dollar krijgen', aldus vertegenwoordiger John Yarmuth. Dat is geen overbodige luxe tegen een geslepen en ervaren McConnell, die ondanks zijn tanende populariteit zeker niet kansloos is. (JDW)

De actrice, bekend van films als 'Double Jeopardy' en 'De-Lovely', liet vorige week in een persbericht weten dat ze afziet van haar ambitie om Mitch McConnell's zitje in de Amerikaanse Senaat te veroveren. 'Na ernstige en grondige bezinning besef ik dat mijn verantwoordelijkheden en energie op dit moment beter op mijn familie richt', schrijft de actrice op Twitter. In januari raakte bekend dat Judd en haar echtgenoot een punt achter hun huwelijk zetten. Al spelen er allicht ook andere factoren mee. Met de terugtrekking van Judd is immers de angel uit de politieke tweespalt die de Democratische partij in Kentucky verdeelde. Een aantal prominente Democraten in Kentucky vreesden immers dat het linkse imago van Hollywoodster Judd een risico vormden tegen McConnell. Zo vergeleek ze in 2010 steenkoolontginning nog met 'de verkrachting van de Appalachen'. De steenkoolindustrie is in Kentucky goed voor zowat 20.000 banen. Ook het feit dat ze Kentucky inruilde voor buurstaat Tennessee - en dus terug zou moeten verhuizen - vormt munitie voor de Republikeinen. Onder meer senator Rand Paul viel haar daarop aan. Niet geheel verrassend, want tegen hem zou Judd het moeten opnemen, als ze zich in 2016 alsnog kandidaat zou stellen voor de Senaat. In 2014 worden in de Senaat 35 zetels vernieuwd. Daarbij 21 zetels die nu door Democraten worden bezet, en 14 die in handen zijn van de Republikeinen. Voor de Democraten zou een overwinning in Kentucky tegen veteraan McConnell cruciaal zijn. McConnell is namelijk de belangrijkste Republikein in de Amerikaanse Senaat, maar hij is ook bijzonder onpopulair bij de eigen achterban. 'Timing was niet goed' De Democratische partijtop in Kentucky zag daarom liever iemand anders dan actrice Ashley Judd de handschoen opnemen. Zo werd er de afgelopen weken druk gelobbyd om Alison Lundergan Grimes te overtuigen om in de race te stappen. Grimes heeft politieke ervaring maar is tegelijk nog een relatief nieuw gezicht, wat haar voor velen de uitgelezen kandidate maakt om het op te nemen tegen Washington 'insider' McConnell. Bovendien heeft ze de steun van zowel gewezen president Bill Clinton als die van zijn vrouw Hillary op zak, mocht het tot een voorverkiezingsstrijd komen tegen Judd. Het toont de kostbaarheid van de zetel aan. 'De timing was gewoon niet juist', verklaarde de Democratische stratege Hillary Rosen op CNN. Al is niet iedereen ervan overtuigd dat een conventionele kandidaat evenveel kans maakt. 'Grimes zal geen media-aandacht ter waarde van 20 miljoen dollar krijgen', aldus vertegenwoordiger John Yarmuth. Dat is geen overbodige luxe tegen een geslepen en ervaren McConnell, die ondanks zijn tanende populariteit zeker niet kansloos is. (JDW)