Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een dokter die een woordje latijn kent ? Als het van de Vlaamse regering afhangt, is dat monument van oude politieke cultuur straks van de baan.

Drie kwart van de scholieren met een opleiding Latijn-Griekse of Latijn-Wiskunde slaagt in de eerste kandidatuur geneeskunde, wist de Katholieke Universiteit Leuven. Dat betekent dat er nog altijd dokters afstuderen die niet vanaf hun prille puberteit met hun vak bezig zijn. Toen de Vlaamse regering dat vaststelde, wilde ze liever vandaag dan morgen een eind maken aan dit anachronisme.

Wraakroepend was namelijk de gedachte dat er ook in de volgende eeuw nog dokters zouden rondlopen met een vooropleiding vol zinloze vakken als Latijn of Grieks indien scholieren zo nodig niet-wetenschappelijke vakken moeten volgen, laat ze dan stekkerdozen demonteren, daar kunnen ze in het echte leven tenminste nog een electricien mee uitsparen. Maar mensen bezighouden met niet toepasbare zaken ? Een beter voorbeeld van oude politieke cultuur kon wellicht niemand bedenken.

Dat er in dit voorts ontwikkelde land artsen leven die tussen hun twaalf en hun achttien jaar meer met literatuur, geschiedenis, poëzie of andere kletskoek bezig waren dan met de zuivere wetenschap van biologie, fysica, wiskunde of scheikunde ? Luc Van den Brande (CVP) en zijn minister van Onderwijs Luc Van den Bossche (SP) mochten er dus niet aan denken. Dat niemand de regeringsleiders daar eerder van verwittigd had ! En wat zouden ze in het buitenland wel over dat achterlijke Flanders denken ?

De regering kon niet leven met de gedachte dat er in de volgende eeuw nog medici zouden zijn die beseffen dat er voor Janssen Pharmaceutica ook al leven op aarde en in de Kempen was, of bij wie er een vaag vermoeden sluimert dat er nog andere literatuur bestaat dan The Lancet, De Artsenkrant of Woef. Voor zo’n catastrofe wil de zorgzame overheid de Vlaamse gemeenschap behoeden. De regering dacht voor haar doen bijgevolg heel diep na en baarde uiteindelijk een geniale ingangsproef waarin geen barbaar uit de klassieke humaniora nog zou slagen. Artsen van zo’n bedenkelijk allooi wil Vlaanderen namelijk niet. Wie Latijn of Grieks wil volgen, kan nog altijd voor kinesist studeren. Aan een hogeschool.

Vorige week leek het er even op alsof er een kink in de kabel kwam. Minister van Onderwijs Van den Bossche was, zo meldden de kranten, immers woest op de rector van de Leuvense universiteit. Die had geadverteerd met voorbereidingslessen op het ingangsexamen. En dat mocht niet. Stel dat er toch een latinist zou doorsukkelen. Maar voorts loopt alles naar wens. Tenzij. Tenzij CVP-voorzitter Marc Van Peel te weten komt dat het Vlaamse ingangsexamen op maat gesneden is van de Nederlandse studenten, van wie nu maar een vierde door de eerste kandidatuur spartelt. Zestig procent van de Noorderburen zou evenwel voor het nieuwe ingangsexamen slagen. Het slechte nieuws voor Van Peel is dat het Nederlanders zijn, het goede dat zij geen klassieke vorming genoten. Over de slaagkansen van Marokkanen is niets geweten. (PR)

Bij de moppentappers

De Swa en de Charel zitten op een onbewoond eiland naar de horizon te staren. In de verte zien zij een kleine stip die steeds groter wordt. Zegt de Swa tegen de Charel : ?Kendegij het toppunt van luchtvervuiling ??

De Charel weet het niet.

?Het is nochtans niet moeilijk,? zegt de Swa. ?Een Hollander aan een parachute !?

(Ingezonden door M. Van Peel, Antwerpen. Bekroond : 100 frank)

Human resources

Uw profiel :

U bent een mannelijk of vrouwelijk medium dat momenteel een uitkering geniet wegens werkloosheid.

U weet van aanpakken en u bent minstens 1,63 meter groot.

U bent in het bezit van een eigen kristallen bol, een wichelroede en een bezemsteel.

U bent een expert in het detecteren van aardstralen, het piskijken, het hand- en gedachtenlezen.

De ingewanden van kraaien, amfibieën en kleine knaagdieren hebben voor u geen geheimen.

U heeft een diploma van een erkende paranormaalschool (het lange type) of een gelijkwaardige opleiding.

Een eksteroog en een neus zijn betekenisvolle troeven.

Uw uitdaging :

U krijgt de dagelijkse leiding over de cel ?bijzondere opdrachten? van het Centraal Bureau voor Opsporingen van de Rijkswacht.

U staat in voor de controle van de urinestalen die ingeleverd worden door kamerleden, senatoren en andere verdachte personen.

U treedt snel en doortastend op bij het implementeren en optimaliseren van nieuwe opsporingstechnieken.

Ons aanbod :

Een volwaardige job in een dynamische, flexibele, efficiënte en servicegerichte omgeving. Stuur uw handgeschreven sollicitatie met cv en pasfoto naar de Generale Staf van de rijkswacht. Uw sollicitatie wordt discreet behandeld. De selectiecommissie staat onder de leiding van professor Etienne Vermeersch en De Zwarte Madam.

Zoek-en-vervang !

Hollandse Kees gaat na een bezoek aan de Vogeltjesmarkt in Antwerpen een wapenwinkel binnen om een jachtgeweer te kopen.

?Nou meneer,? vraagt Kees, ?heeft u soms een jachtgeweer ??

?Dat mag ik u helaas niet verkopen,? zegt de winkelier.

Kees ziet op de toonbank wel tien revolvers staan.

?Geef mij dan maar een revolver.?

?Wij hebben geen revolvers,? liegt de winkelier.

?Een dolk dan ??

?Wij hebben geen dolken.?

Dat lijkt Kees sterk. Hij begint nattigheid te voelen. ?Zeg meneer, heeft u misschien iets tegen Hollanders ??

?Zeker?, antwoordt de bereidwillige kleinhandelaar. ?Jachtgeweren, revolvers, dolken…?

(Ingezonden door M. Van Peel, Antwerpen. Bekroond : 200 frank.)

Ban het bos

De schandaalsfeer bereikte recent uiteindelijk ook premier Jean-Luc Dehaene. Het was natuurlijk een liberaal die de beschuldigende vinger opstak. Een blauwe Bruggeling zag op de regionale televisie hoe de premier de wet overtrad : hij voederde meeuwen vanop het balkon van zijn appartement aan de kust en dat mag niet. Met de natuur immers moet voorzichtig worden omgesprongen. Een leek als Dehaene is zich niet altijd bewust van het gevaar dat hij de gemeenschap met zijn lichtzinnig gedrag laat lopen.

Aan de wetenschap zal het nochtans niet liggen. Tijdens een recente bijeenkomst van de Belgian Society of Emergency and Disaster Medicine (Belgische Vereniging voor Nood- en Rampengeneeskunde) gaf een dokter een overzicht van gezondheidsproblemen die kunnen optreden na een wandeling in een bos. Het bos als bron van gevaar. Nee, niet omdat er wolven, lynxen of beren zouden zijn gesignaleerd : omdat de mens tegen hun tanden moest worden beschermd, zijn die bij ons allang uitgeroeid. De waarschuwing gold hout en bosbessen. Hout draagt de urine van woelmuizen, die zelf drager zijn van het Hantavirus dat nierproblemen veroorzaakt. Het aanraken van hout is dus uit den boze. Bosbessen zouden via de urine van vossen gevaarlijke bacteriën (echinococcen) kunnen overdragen. Blijf dus van die bessen af. Zelfs de groene zones van een stad zijn potentieel gevaarlijk. De ziekte van Lyme wordt door een bacterie overgedragen en verspreid door teken die in elke boom van betekenis kunnen kruipen.

Wat doet de overheid ? Het sprokkelen van hout, het plukken van bosbessen, het zoenen onder een boom in een groene zone : het moet worden verboden. Of beter nog : ban het bos ! Want bossen behoren tot de natuurlijke vijanden van de mens. (DD)

Bijdragen : Dirk Draulans, Piet Piryns, Peter Renard

Varkenspest (foto : Patrick De Spiegelaere).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content