Onze kinderen zullen nog erg te lijden hebben van de klimaatopwarming.

In hun volwassen leven zullen kinderen 7 keer meer hittegolven te verwerken krijgen dan hun grootouders, 3 keer meer mislukte oogsten, 2,8 keer meer overstromingen, 2,6 keer meer droogteperiodes en 2 keer meer bosbranden. Dat blijkt uit berekeningen van klimaatexpert Wim Thiery (VUB) en zijn collega’s, gepubliceerd in Science. Met veel zin voor understatement spreken de auteurs van ‘een ernstige bedreiging’. De problemen zouden in lagelonenlanden nog acuter worden dan bij ons.

De ernst van de te verwachten problemen hangt uiteraard af van de mate waarin de temperatuur op aarde zal stijgen. Bij een temperatuurstijging van 3,5 °C zullen kinderen die vandaag geboren worden, liefst 44 keer meer hittegolven te verwerken krijgen. Het is niet te verwonderen dat jongeren allerlei manifestaties organiseren om aandacht voor de klimaatproblematiek te vragen. Uit cijfers bekendgemaakt door Nature blijkt dat bijna 60 procent van de tieners wereldwijd zich grote zorgen maakt over de gevolgen van de klimaatopwarming. Amper 16 procent is weinig of niet bezorgd.

Geograaf Lander Van Tricht (VUB) en zijn collega’s presenteren in The Cryosphere resultaten van metingen met drones van de gletsjers in de Alpen. Elk jaar verliezen de gletsjers meer massa: er valt minder sneeuw en er smelt meer ijs. Volgens Nature zouden gletsjers wereldwijd sinds 2000 elk jaar zo’n 267 miljard ton ijs verloren hebben. De Alpen behoren tot de regio’s waarin gletsjers het snelst verdwijnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content