Xi Jinping (°1953)

DE CHINESE DROOM

Als president voor het leven is Xi Jinping, na Mao Zedong, nu al de machtigste Chinese leider. Hopelijk is hij de woorden van Lord Acton uit 1887 indachtig: “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”.

Zoon van een partijfunctionaris

Verblijft als student in de VS.

Secretaris-generaal van de Communistische Partij sinds 2012 en president sinds 2013.

Laat in maart 2018 het 13de Volkscongres het verbod op meer dan twee presidentstermijnen schrappen.

DIAGNOSE: PERSONENCULTUS

Xi Jinpings communistische regime kenmerkt zich door een versterkte machtsconcentratie voor de partij, autoritair door hem geleid. Daarbij bouwt hij systematisch het gedeelde leiderschap en de concensusregels af die staatsman Deng Xiaoping in het leven riep, precies om de excessen van de almachtige en compleet paranoïde Mao voortaan te vermijden. Mao liet zich bijvoorbeeld ‘grote leraar’, ‘grote opperbevelhebber’ en ‘grote roerganger’ noemen. Wanneer Xi Jinping vorig jaar voor het eerst in (staatsgetrouwe) media ‘grote leider’ genoemd wordt, is de officiële reactie nog een oproep om het gebruik van dat soort titels te temperen. Toch is de personencultus rond Xi onmiskenbaar. Zijn portretten – in combinatie met Mao – zijn overal aanwezig en mogen niet oneigenlijk gebruikt worden. De Winnie-de-Poehmemes waarin Xi niet eens genoemd wordt, wekken zijn ergernis op. Xi’s aanhangers zien in sterk leiderschap echter een voorwaarde voor de realisatie van de Chinese Droom. Tot die een nieuwe nachtmerrie wordt?

President voor het leven? Misschien moeten we dat gegeven hier ook een kans geven.u0022 DONALD TRUMP over het presidentschap van XI JINPING

Partner Content