GEERT FOUTRÉ OVER STANDARD

Voetbal, zei voormalig tv-commentator Rik De Saedeleer ooit, is het enige spektakel waarvoor toeschouwers betalen zonder dat ze een idee hebben van wat ze te zien gaan krijgen. Pas achteraf blijkt meestal of men de betaalde prijs te hoog vond.

Voor de aftrap van de poulewedstrijd van Standard tegen Sevilla werd op Tribune III een spandoek ontvouwd waarbij de Ultra’s het bestuur vroegen of de immens hoge prijzen nu hun beloning was voor zoveel trouw en sfeer.

De goedkoopste tickets voor niet-abonnees kostten die avond en tegen Sampdoria 45 euro. Een plaats in Tribune I kostte gemiddeld 55 en maximaal 70 euro. Maar na afloop was iedereen opgetogen na de unieke prestaties tegen hoog aangeschreven teams. Gevolg? Voor de thuismatch tegen Braga gaven slechts 1200 van de 21.000 abonnees hun plaats vrij. De resterende tickets (met inbegrip van de 6500 overige plaatsen) werden in een paar dagen uitverkocht. De prijzen lagen ook iets lager: van 30 tot 55 euro.

Voor Standard-Braga van komende donderdag hebben de meeste fans die een ticket gekocht hebben wél een idee van wat hen te wachten staan: een onprettige voetbalavond.

blogs.knack.be/goal!

VRIJE TRIBUNE OP KNACK.BE

Yves T’Sjoen, docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent, over de nieuwe bibliotheek van Gent. ‘Wat ik betreur, is dat het dan al lang niet meer gaat over cultureel erfgoed en de wijze waarop dat optimaal wordt bewaard en hoe zoveel materiaal (boeken, cd, dvd) op een toegankelijke en wervende manier ter beschikking kan worden gesteld ten behoeve van de belangstellende. Hoezeer ik ook een voorstander ben van een bibliotheek van de 21e eeuw in Vlaanderen, ik denk ook dat nog grondig moet worden nagedacht over de (neven)-functies van dure nieuwbouw. Nu overschaduwt de ‘landmark-retoriek’ de eigenlijke functie van het bouwwerk. Het is altijd beter te investeren in optimaal erfgoedbeheer dan een alibi te zoeken om nieuwe architectuur te ontwerpen. Het is inderdaad een buitenkans dat aan het architecturale patrimonium van de stad Gent iets wordt gedaan. Dat mag zelfs een ‘landmark’ zijn, maar belangrijker is de core business van wat wordt gebouwd. Misschien moet in Gent voor de beslissing valt nog eens ernstig nagedacht en publiek gedebatteerd worden over de noodzakelijke en/of wenselijke invulling van een dergelijk prestigeproject. Gent is geen Bilbao. Ook niet Avignon en zelfs geen Seattle. De vier torens aan samenvloeiing van Leie en Schelde krijgen hopelijk als buur een ‘landmark’. Hoewel ik toch liever een bibliotheek zie oprijzen. Maar dan bij voorkeur een met meer visie en reflectie, dan prestige en retoriek. blogs.knack.be/vrijetribune

GUIDO LAUWAERT OVER DAN VAN SEVEREN

Dan (Daniël) van Severen overleed op 15 februari in een ziekenhuis van zijn geliefde Gent. In alle stilte. Zoals hij het ongetwijfeld heeft gewild. Van Severen gruwelde van alle heisa rond de kunstenaar en zijn werk.

blogs.knack.be/cultuur

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content