NIEUWE BLOG: DIRK VERMEIREN VANUIT TURKIJE

Precies twee jaar geleden werd journalist-uitgever Hrant Dink in Istanbul vermoord door een minderjarige jongen uit Trabzon die ervan overtuigd was dat de Turkse Armeniër een ‘vijand van Turkije’ was. De Turkse politici huilden krokodillentranen, en stelden zich de vraag ‘Wie voedt deze kinderen op?’ Maar het antwoord op die vraag durven ze zelf niet te geven. (…)

De Turkse staat heeft er de voorbije 100 jaar alles aan gedaan om de verantwoordelijkheid voor de eliminatie van de Armeense gemeenschap van zich af te schuiven in de richting van zijn eigen burgers. In de officiële versie zijn de massamoorden uitsluitend een geval van zelfverdediging tegen Armeense agressie. Die Armeense agressie is een historisch feit, maar in één moeite door pleit de Turkse staat zich daarmee vrij van alle betrokkenheid. Hij heeft daarvoor een goede reden. Het is net de betrokkenheid van de overheid die het antwoord moet geven op de vraag of het al dan niet om genocide ging.

Maar af en toe vallen de maskers af, zoals met de uitspraken van minister van landsverdediging Vecdi Gönül. Die liet zich in een toespraak eind november in de Turkse ambassade in Brussel ontvallen dat de Turkse samenleving nooit zo homogeen zou geweest zijn ‘zonder de verwijdering van de Griekse en Armeense ge-meenschappen uit Anatolië’.

Ook met de aanklacht tegen ‘Het spijt me’ laat de Turkse staat in zijn kaarten kijken. De aanklacht, de voorspelbaarheid ervan en de consequenties voor de beklaagden maken precies duidelijk dat de eliminatie van de Armeense gemeenschap niet zomaar een gevoelige plek is in de Turkse geschiedenis. De Armeense kwestie is een tool, een instrument voor de Turkse staat om zijn bevolking te manipuleren. Hij heeft daarmee de gebeurtenissen van 1915 geïntegreerd in zijn eigen identiteit.

Turkije scheept daarmee zijn eigen bevolking op met een gigantisch schuldcomplex waar de burgers geen blijf mee weten. Het is een spook dat de Turken ’s nachts hun slaap berooft, net zoals het dat met de Armeniërs doet. En dat was precies wat Hrant Dink uit de weg wilde ruimen.

blogs.knack.be/turkije

PETER VANDEWEERDT OVER DE DRAADLOZE DROOM

CES, de grootste elektro-nicabeurs ter wereld in Las Vegas, is net achter de rug. Je zag er de meest verregaande domoticatoepassingen, maar een van de meest voor de hand liggende raakt gewoon niet van de grond. Ik heb het over het draadloos versturen van muziek naar je speakers.

blogs.knack.be/vandeweerdt

GERT MEESTERS BLOGT OP ANGOULÊME

Gert Meesters, striprecensent voor Focus Knack, slaat ook dit jaar zijn mobiele redactie op op het stripfestival in Angoulême. Dat be-looft een topper te worden aangezien de Vlaamse strip er een centrale plaats krijgt. Met Judith Vanistendael is er zelfs een kans op een prestigieuze bekroning. Het festival loopt van 29 januari tot 1 februari.

blogs.knack.be/angoulemewww.knack.be/poll

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content