KARL VAN DEN BROECK OVER ‘IETS MET BOEKEN’

Zondagavond ook naar ‘Iets met boeken’ gekeken? Hebt u zich ook afgevraagd waarom de VRT járen nodig heeft gehad om dit simpele, doordeweekse boekenprogramma op het scherm te brengen?

Na onenigheid met het Vlaams-Nederlands huis deBuren en de VPRO over de ‘show- en spelelementen’ die Canvas wou, huurde de VRT Telesaurus in, waarna Jan Leyers ten tonele verscheen. De VPRO vaardigde Leon Verdonschot af, een 34-jarige popjournalist en presentator. Zij gooiden alle oude plannen in de prullenmand en kozen voor een eenvoudige format: een Vlaamse en een Nederlandse schrijver zouden geïnterviewd worden door een Vlaamse en een Nederlandse presentator. Geen spelletjes. Geen show.

Wat de kijker te zien kreeg, was best aardig, maar het steeg nooit boven het niveau uit van het doordeweekse praatprogramma àla’De Vrije Markt’ of ‘Studio1′ . Dimitri Verhulst en Naema Tahir mochten over hun werk praten zonder dat ze om de haverklap onderbroken werden. Verdonschot bleek een goeie keuze. Hij overvleugelde moeiteloos de wat houterige Jan Leyers. De vragen van de interviewers waren pertinent en het gesprek werd vlotjes in goede banen geleid. Hoe verschillend Verhulst en Tahir ook zijn, toch bleken ze meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. Allebei hadden ze het over de schaamte die ze hadden gekend toen ze zich langzaam opwerkten op de sociale ladder. De ‘klassenstrijd’ die Verhulst had beleefd, leek sterk op de ‘inburgering’ en de ‘kastenstrijd’ van Tahir. Kortom: een onderhoudend gesprek met vier mensen dat soms verrassend was, maar nooit vuurwerk opleverde. De filmpjes (bijvoorbeeld in een Aalsters café waar stamgasten in het Oilsjters moesten voorlezen uit het boek van Verhulst) waren dan weer tenenkrullend flauw.

‘Iets Met Boeken’ heeft geen potten gebroken bij zijn ‘première’. Maar er is ook geen man overboord. Dit open format kan in de toekomst zowel ‘een goed gesprek’ als ‘goeie televisie’ opleveren. Maar moest de VRT voor dit doodgewone, doordeweekse praatprogramma nu écht maandenlang vergaderen, brainstormen en plannen? Hoeveel heeft die voorbereiding dan wel niet gekost? En was de dienst interne productie van de VRT echt niet in staat om dit programma zelf te produceren?

Vlaanderen heeft een boekenprogramma. Dat is het enige goede nieuws.

P.S. De website van ‘Iets Met Boeken’ ( www.canvas.be/ ietsmetboeken) is een aanrader. Nu het tv-programma nog.

blogs.knack.be/opinie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content