De toekenning van de Nobelprijs 1996 aan de Pools dichteres Wislawa Szymborska heeft ook de uitgevers verrast : in het Nederlands was van haar geen werk in boekvorm beschikbaar. Met ?Verrukking en wanhoop? bracht het Poëziecentrum als eerste een (tweetalige) keuze uit haar werk, uitgeverij Van Halewijck volgde met het door Jo Govaerts samengestelde en vertaalde ?De vreugde van het schrijven?. De derde bloemlezing is ?Uitzicht met zandkorrel?, het werk van Gerard Rasch het is de lijvigste uitgave en de eerste met een nawoord (Meulenhoff, 500 fr.)

JEAN RHYS.

De Britse schrijfster Jean Rhys (auteur van onder andere ?Wide Saragossa Sea?) bracht haar jeugd door op het Caraïbische Dominica. In een erg persoonlijk reisverslag ging Jan Brokken in ?En de vrouw een vreemde? op zoek naar Rhys’ West-Indische antecedenten. Dat deed hij eerder al in ?Goedenavond mrs Rhys?, waarvan deze uitgave een uitgebreide versie is (Pandora, 260 fr.)

HERMAN DE MAN.

De Nederlandse schrijver Herman de Man is in Vlaanderen nauwelijks bekend, maar verzeilde ook in het Noorden in de vergetelheid. Decennialang voerde hij een correspondentie met de door hem zeer bewonderde Stijn Streuvels. Zijn brieven werden gepubliceerd in ?U hebt mij den weg gewezen? (met slechts enkele briefjes van Streuvels) in een goed geannoteerde editie van Gé Vaartjes. De Man die zich onder meer beijverde om Streuvels aan een Nobelprijs te helpen toont zich in zijn brieven als een boeiende, loyale en sociaal bewogen, maar ook tragische persoonlijkheid (Anthos, 550 fr.)

WILLIAM SHAKESPEARE.

De Franse Shakespeare-specialiste Dominique Goy-Blanquet boog zich in ?Shakespeare et l’invention de l’histoire? over de tien historische werken van de Elisabethaanse toneelauteur. Ze ging terug naar de bron met een onderzoek van Shakespeares omgang met het verleden en koppelt dat aan latere, ook hedendaagse lecturen en interpretaties van dit werk (Le Cri, 980 fr.)

SURREALISME.

In (Franstalig) België ontwikkelde zich een belangrijke surrealistische stroming, wat vast ook de belangstelling van musea voor het surrealisme heeft bevorderd. Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen wijdt de eerste aflevering van de jaargang 1997 aan ?Surrealisme in Belgische collecties?. De tekst erbij, geschreven door Dirk Lauwaert en Helke Lauwaert, beschrijft de surrealistische kunst niet historisch maar vanuit een reeks thema’s (OKV, 250 fr.)

MICHAEL CRICHTON.

De verfilming door Steven Spielberg van zijn boek ?Jurassic Park? maakte van Michael Crichton een bestsellerauteur. Van dat boek het verhaal van een wetenschapper die prehistorische dieren weer tot leven brengt verscheen een pocketeditie (Poema, 310 fr.)

MISDAAD.

Misdaadbestrijding kan niet langer zonder een gespecialiseerde wetenschappelijke inbreng. Welke nieuwe technieken (?forensische wetenschap?) politiediensten zoal inschakelen, repertorieert Hugh Miller in ?Sporen van schuld?. Het soms wat rommelige boek is vulgariserend geschreven, met veel quotes, als de tekst van een televisieprogramma (Bosch & Keuning, 595 fr.)

M.R.

Wislawa Szymborska : drie bloemlezingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content