Zo’n 14 miljoen jaar geleden kwam door het afkoelen van het zuidpoolgebied een uitstervingsgolf van algemene microwiertjes op gang. Dat is vreemd, schrijven biologe Eveline Pinseel (Plantentuin Meise) en haar collega’s in Science Advances, omdat werd aangenomen dat soorten met een brede verspreiding niet erg onderhevig zijn aan omgevingsschommelingen. De wiertjesgemeenschap die nu op de Zuidpool gevonden wordt, is veel minder divers dan vroeger.

Grote klimaatveranderingen kunnen dus grote gevolgen hebben voor micro-organismen die een essentiële rol spelen in een ecosysteem. Het klinkt als een waarschuwing voor vandaag.

De Plantentuin werkte mee aan een rapport dat concludeerde dat wereldwijd een op de drie boomsoorten met uitsterven bedreigd is – in Europa zou het zelfs meer dan de helft zijn. Er zijn bijna 60.000 boomsoorten bekend. Vooral tropische magnolia- en merantisoorten zijn bedreigd, maar ook eiken en esdoorns. Houtkap en landbouw zijn de belangrijkste bedreigingen, naast de klimaatopwarming met haar extreme weersomstandigheden.

Bioloog Samuel Vanden Abeele van de Plantentuin wijst erop dat de klimaatverandering ook zware gevolgen heeft voor de koffieteelt. Een grotere diversiteit aan koffieplanten zou nuttig zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content