Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Homer, Marge, Bart, Lisa, Maggie, O.J…. de Simpsons kluisteren miljoenen Amerikanen aan de buis. De nieuwste Simpson heet Kobe Bryant.

We kennen allemaal het probleem. Je komt in een hotel, de receptioniste blijkt een heet standje dat zonder veel schroom meteen haar avances begint te maken, je ongevraagd naar je kamer volgt, en je daar zonder veel plichtplegingen bespringt voor een kwartiertje stomende seks. In plaats van na afloop dank u wel te zeggen, zoals een keurig opgevoede vrouw zou doen, snelt ze naar haar eigen receptie en belt van daar de politie op. De aanklacht luidt: verkrachting. De schadeclaim: een paar miljoen dollar.

Velen van ons hebben het al meegemaakt. Mike Tyson zelfs meerdere keren, hoewel men hem toch bezwaarlijk van gewelddadigheid kan beschuldigen. Ja, hij heeft Evander Holyfield eens een oor afgebeten, maar Evander was begonnen. Daar zijn beelden van. Niettemin is Tyson meermaals aangeklaagd én veroordeeld. Heeft onlangs zijn persoonlijk faillissement moeten aanvragen. Driehonderd miljoen dollar kwijt.

Patrick Kluivert is een ander voorbeeld. Beschuldigd van groepsverkrachting, maar vrijgesproken. Tot op een avond in Parijs Lorenzo Staelens hem er op aansprak, en Kluivert alsnog zijn verdiende straf kreeg: rood. De meest beklagenswaardige evenwel blijft, tot nader order, Boris Becker. De voormalige tenniskampioen werd enkele jaren geleden voor de rechtbank gedaagd door het Russische fotomodel Angela Ermakova, dat naar eigen zeggen een kind van Boris op de wereld had gezet.

Waarschuwing! Wie minder is dan achttien verlaat nu deze bladzijde. En ook wie niet tegen vunzigheid kan of op de N-VA heeft gestemd, leest beter niet verder. Het verhaal van Boris Becker, om het helemaal te vatten, vereist nu eenmaal inzicht in technieken en gedragingen die niet tot uw dagelijkse leefwereld behoren. Dat hopen wij toch. Nochtans kunnen wij niets verbloemen, of de volle draagwijdte van wat Boris is overkomen dringt niet door. ‘Bonking Boris’, titelden de immer spitsvondige Britse tabloids. Die bijnaam had Becker vroeger al als tennisser, maar toen vanwege de krachtige slagen waarmee hij tegenstanders van de courts ranselde.

De feiten waarover sprake deden zich voor in juli ’99 in het bezemhok van een Londens hotel. Waar Ermakova orale seks had met Becker. Nu zou men kunnen aanvoeren dat Boris toch geld genoeg heeft om zich een hotel kamer te veroorloven, maar men mag niet vergeten dat de Duitser een groot deel van zijn fortuin op dat moment al verloren was aan de twee instanties die voor het fortuin van elke man een bedreiging vormen: zijn ex-vrouw en de fiscus. En bovendien heeft het wel iets, in een bezemkast. U moet dat nu niet zelf gaan uittesten, vertrouw op Knack, uw bron van informatie in de meest uiteenlopende maatschappelijke domeinen.

Wie nu nóg niet weg is van deze bladzijde is zelf verantwoordelijk voor wat hij zal lezen. Want Angela Ermakova had niet alleen orale seks met Becker, ze hield op een of andere manier zijn sperma bij, en bracht het later bij zichzelf in. Waarna ze zwanger werd en een flinke dochter op de wereld zette: Anna. Met ros haar! En sproeten! En een tenniselleboog! Daar viel dus niet veel aan te ontkennen voor Becker, zeker omdat ook de DNA-test onverbiddelijk was. Nu dagen wij elke lezeres van Knack uit om dat zelf eens te proberen: orale seks hebben, het sperma bijhouden, bij uzelf inbrengen en zwanger worden. Als u geen bezemkast hebt, is een fietsenstalling ook goed. Gratis abonnement op Trends voor wie dat kan.

Ermakova kon het. En misschien zijn wij ook op voortplantingsgebied een beetje achterop, maar hoe ze dat geflikt heeft, snappen wij nog altijd niet. En zonder dat Boris het gemerkt heeft, want zo ze uit haar sacoche een pipet te voorschijn had gehaald om het sperma in te spuwen, had toch zelfs een Duitse tennisser achterdocht moeten krijgen. Volgens de advocaten van Boris was het de Russische maffia die zijn sperma gestolen had om hem te chanteren, maar dat werd door de rechtbank weggelachen. Betalen maar weer, tweehonderd miljoen frank of zoiets. Sindsdien letten wij zelf ook wat beter op.

DE IDEALE PATER FAMILIAS

Boris Becker mag dus worden ingeschreven als grootste pineut van de voorbije tien jaar, maar zijn loef dreigt te worden afgestoken door Kobe Bryant, supervedette uit het Amerikaanse NBA-profbasketbal. Receptioniste gepakt in een revalideringscentrum in Colorado, en had ze nu ‘ja’ of ‘nee’ gezegd? Daarover liepen de meningen uiteen. Volgens Kobe was het ‘ja’ geweest, ‘en graag zelfs’. De 19-jarige receptioniste hield vol dat ze ‘nee’ had gegild. De rechtbank van Eagle County zal zich eind dit jaar over deze in essentie linguïstieke discussie uitspreken. Met de arme blanke vrouwelijke receptioniste tegen de rijke zwarte mannelijke megaster. In een stadje met minder dan een half procent zwarte inwoners en dus vermoedelijk een in grote meerderheid blanke jury. Dat draagt voldoende dialectiek in zich om de grootste onverschillige naar het randje van zijn stoel te doen opschuiven.

Twee weken geleden, tijdens de eerste informatieve zitting, werd het kleine gerechtsgebouw van Eagle County meteen onder de voet gelopen door een leger cameralui, fotografen en journalisten. Dat alles om Bryant twee woorden te horen uitspreken: ‘No Sir.’ En omdat rechter Fred Gannett de camera’s toelaat in zijn rechtszaal, teneinde zelf ook eens op tv te komen, zal dit nieuwe ‘O.J. Simpson-proces’ heel Amerika weer voor de buis houden.

O.J. Simpson, voormalige vedette uit het American Football, stond in 1995 terecht voor de moord op zijn ex-vrouw en haar partner, maar werd vrijgesproken na een proces dat rechtstreeks op de televisie werd uitgezonden. Zijn arrestatie tijdens een Hollywoodachtige achtervolging was ook al live te zien geweeest. Alleen de moord zelf hadden de camera’s gemist.

Kobe Bryant is één van de grote stars van de NBA. Hij is samen met Shaquille O’Neal de topspeler van de Los Angeles Lakers, verdient, alle beetjes bij elkaar geteld, meer dan een miljard frank per jaar, en gold tot vóór zijn noodlottige logies in het Lodge & Spa Centre als het toonbeeld van deugd en fatsoen. Aardige vrouw en dochtertje, voorbeeldig familieman. In de ogen van de puriteinse Amerikanen een heel wat nobelere figuur dan een achterbuurtboef als Mike Tyson, en zeker dan een Duitser als Boris Becker.

Bryant wordt op 23 augustus 25 jaar en is afkomstig uit Philadelphia. Zijn vader Joe was NBA-speler, en op zijn zeventiende liet ook Kobe de school voor wat ze was om zich volledig op de sport toe te leggen. Op zijn achttiende werd hij de jongste NBA-speler uit de geschiedenis en twee jaar later was hij de jongste die het tot een selectie voor de All Stars bracht. Met de Lakers werd hij drie keer op rij kampioen. Het voorbije seizoen ging de titel naar de San Antonio Spurs.

Kobe Bryant had alles om in het rijtje der allergrootsten te treden: Julius Erving, Larry Bird, Magic Johnson en de greatest of them all: Michael Jordan. Schitterend basketspeler, voorbeeldig gedrag buiten het veld… de marketingjongens stonden met dure contracten in de rij. Veel van die sponsors hebben ondertussen afgezegd. Want ook al ontkent Bryant de verkrachting, het slippertje heeft hij toegegeven. Zijn vrouw, Vanessa Laine, heeft het hem voor de camera’s vergeven, dat behoort tot de plaatselijke folklore. Denken we maar aan Bill Clinton en zijn sigaar. Of aan Sue-Ellen Ewing. Meestal staat daar iets duurs tegenover. Bryant kocht zijn vrouw naar men fluistert een ring van vier miljoen dollar! Dat moet dan ongeveer de Ring van Brussel geweest zijn, maar Kobe had het er dan ook naar gemaakt.

Dat hij nog langer als de ideale gezinsman naar voren wordt geschoven is vanzelfsprekend uitgesloten. Niet iedereen beschikt over de morele elasticiteit van koning Albert of Pierre Chevalier. Of Bryant het nieuwe seizoen bij de Lakers zal aanvatten en of hij na een eventuele vrijspraak zijn vroegere status zal herwinnen valt af te wachten. Het is zijn eigen schuld. ‘Wie een pijpken smoort moet tegen de tabak kunnen’, zeggen de mensen. Weliswaar in de Kempen, maar ze zeggen het toch. Dat die Bryant daar maar eens over nadenkt.

Koen Meulenaere

Volgens Kobe had ze ‘ja’ gezegd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content