Juli Edelstein, de Israëlische minister voor de Immigranten benadrukte in Antwerpen dat het nog heel lang zal duren vooraleer Israëliërs en Palestijnen elkaar vertrouwen.

Juli Edelstein (38) is minister van ?Immigrant Absorption? in de regering van Benyamin Netanyahu. Hij emigreerde als refuznik in 1987 zelf naar Israël, vanuit de Sovjetunie, waar hij toen drie jaar gevangenis achter de rug had. In Israël stichtte hij, samen met zijn vriend Nathan Charansky de nieuwe ?Russen-partij?, die bij de jongste verkiezingen zeven zetels in de Knesseth won, en dus mee in de regering kon. Daar mag hij nu meteen voor de opslorping van de Russen zorgen.

Syrië heeft laten weten dat het over vrede wil praten. Maar Libanon is daar ook nog.

JULI EDELSTEIN : Dat is niet nieuw. De Syriërs ontkennen gewoonlijk dat ze met Libanon iets te maken hebben, of met de Hezbollah. Officieel ten minste. Terwijl de zaken toch overduidelijk zijn. Volgens mij zullen de Syriërs moeten inzien dat ze, als ze resultaten willen, ten eerste in de vredesonderhandelingen moeten stappen zonder voorafgaande condities. Want de situatie waarin hun eerst de hele Golan Hoogvlakte beloofd wordt, waarna er gepraat kan worden, is een vreemde benadering van onderhandelingen. En ten tweede zullen ze toch de Libanese kwestie eens moeten aanpakken. Wij verliezen dag in dag uit mensen in Libanon, en we kunnen moeilijk die vreemde dubbele standaard blijven aanhouden waarbij we enerzijds met de Syriërs praten, en ze anderzijds toelaten te beweren dat ze met Libanon niets te maken hebben.

Wat vindt u van de geruchten dat de Palestijnen raketten en granaten aan het verzamelen zijn ?

EDELSTEIN : Eerst en vooral moet je twee dingen begrijpen : het feit dat de Palestijnen onderhandelen, wil niet zeggen dat het engelen zijn. Dit is een heel ernstig proces waarin vertrouwen opgebouwd wordt. Een van de grote zorgen van onze regering in de gesprekken over Hebron maar die gingen veel verder dan Hebron ging over wederkerigheid. Nu, ondertussen, wat die raketten betreft, daar is geen enkel tastbaar bewijs voor. Of voor enig ander soort strategisch wapen van die aard aan Palestijnse kant. Er zijn de hele tijd geruchten, maar niets dan geruchten. Er zijn zeker overtredingen van het akkoord in termen van aantallen geweren, maar we zullen allemaal moeten inzien dat er geen binnenwegen zijn in het Midden-Oosten. Het zal jaren kosten om vertrouwen op te bouwen, en de hele tijd zal er geprobeerd worden zijpaden te betreden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content