Philippe Defeyt, federaal secretaris van Ecolo, had zelf ook scherpe kritiek op de beleidsverklaring van premier Verhofstadt, maar blijft de groene regeringsdeelname verdedigen.

Bent u nog een betrouwbare coalitiepartner?

Philippe Defeyt: Ecolo heeft altijd woord gehouden. Het nemen van de beslissing is bij ons misschien moeilijker, omdat het debat democratisch en in alle openheid verloopt. Maar als we ‘ja’ zeggen, blijft dat zo. Dat geldt niet altijd voor de andere partners. Denk aan de VLD in de discussie over de NMBS. Dat heb ik de premier ook duidelijk gezegd.

Vreest u niet dat anderen het voorbeeld van Vincent Decroly zullen volgen?

Defeyt: Op basis van de contacten die ik de jongste dagen heb gehad, verwacht ik dat niet. De andere parlementsleden zullen loyaal wachten op de evaluatie van de algemene vergadering, begin volgend jaar. Heel wat mensen delen de mening van Vincent, maar ze zijn het niet eens met zijn gedrag, dat niet strookt met onze statuten en onze debatcultuur.

De algemene ledenvergadering zal beslissen of Ecolo in de regering blijft?

Defeyt: Het meest waarschijnlijke scenario lijkt mij dat we blijven, maar onder een aantal voorwaarden.

Mathematisch is Ecolo niet onmisbaar.

Defeyt: ( lacht) Dat weet ik. Maar voor Agalev en Ecolo geldt nog steeds: samen uit, samen thuis. Bovendien zijn de groenen nodig voor het imago van deze regering. Zeker aan Franstalige kant zou een regering met alleen socialisten en liberalen geen echt vernieuwend beeld opleveren. En zowel de socialisten als de liberalen beseffen dat de groenen het hun in de oppositie erg lastig kunnen maken.

Maar de groene ministers hebben het moeilijk om zich in de regering te handhaven.

Defeyt: Dat ligt vooral aan Verhofstadt en zijn méthodes bordéliques. Verhofstadt heeft geen correcte en democratische werkmethodes. Ook het feit dat de liberalen en de socialisten in sommige discussies vooraf samen overleg plegen, maakt het voor ons moeilijk.

U bent er niet bij op die blauw-rode apartjes.

Defeyt: Voilà. Geregeld hebben wij de indruk dat de anderen graag zonder de groenen zouden beslissen, ook al lukt dat zelden. Ecolo moet bovendien veel energie stoppen in het nalezen van de notificaties, de officiële neerslag van een beslissing van de ministerraad, omdat de slotversies van die notificaties vaak niet met de oorspronkelijke beslissingen overeenstemmen. Dat kan wat ons betreft niet door de beugel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content