JA

Opgetekend door Lieve Reynebeau

Herman Wijnants

‘De competitie is halfweg, de spelers van KV Mechelen hebben hun C4 gehad… en ondertussen bouwt men een kunstmatige ploeg met spelers van andere clubs. De supporters kennen niemand van het nieuwe KV Mechelen. In wezen is Mechelen failliet en een club kan dan niet zomaar opnieuw beginnen in dezelfde competitie. Behalve wanneer ze haar overblijvende jeugdspelers zou inzetten. Als we van die ploeg zouden verliezen, zou dat tenminste eerlijk zijn!

Westerlo heeft problemen op het sportieve vlak, de club staat onderaan in het klassement, maar heeft geen financiële problemen. Maar het lijkt me dat ik ook beter in vereffening kan gaan, niemand meer betalen en opnieuw beginnen. Dan zou ik sportief wel overleven. Blijkbaar kan er van alles als je je financiële verplichtingen niet kunt nakomen. Dat is mijn grootste probleem. Ik voel me bedrogen. Je probeert als club een fatsoenlijk beleid te voeren, maar uiteindelijk word je daarvoor gestraft. Ik heb absoluut niets tegen Mechelen, zeker niet, maar wat ze daar doen, komt neer op competitievervalsing. Ik begrijp het niet meer.

Volgens mij hebben de ploegen die spelers leveren een bijkomend plan. KV Mechelen zal sowieso uit eerste klasse verdwijnen omdat het geen licentie heeft, maar op dit moment is Mechelen ook een sportieve daler in het klassement. Als de club op het einde van het seizoen boven de twee sportieve dalers eindigt, dankzij de nieuwe spelers, zal de ploeg toch zakken op economische basis, waardoor er volgend jaar een ploeg minder speelt in eerste klasse. Daarom geven de grote ploegen spelers: omdat ze minder clubs in eerste klasse willen.

De grote clubs willen ons absoluut uit de competitie, ze zeggen dat wij niet leefbaar zijn. Maar – en hier spreekt niemand over: de licenties zijn ingevoerd, iedereen heeft ervoor gestemd. Die licenties moeten de clubs gezond maken, ze dienen niet om clubs te laten dalen. KV Mechelen is geen gezonde ploeg en moet daarom verdwijnen, maar een gezond bedrijf als Westerlo mag toch blijven bestaan?

Ik kan nergens heen met mijn grieven, er staat niets over in het bondsreglement. We staan niet sterk genoeg om iets te forceren, ik kan alleen maar vaststellen. Zeer frustrerend.’

NEE

Fi Van Hoof

‘Niet alle clubs vinden het goed dat wij spelers van andere ploegen krijgen, maar we gaan niet buiten de wetten van de voetbalbond. De clubs sturen ons jeugdspelers of spelers die in de thuisploeg niet aan de bak komen, niet hun beste spelers. Sportief moeten die andere ploegen zich dus niet veel zorgen maken. We willen KV Mechelen redden. Dat kunnen ze ons toch niet kwalijk nemen? Mechelen heeft zeven à achtduizend supporters en die hebben een abonnement betaald, er zijn business seats verhuurd… Het zou niet eerlijk zijn tegenover hen als we er halverwege het seizoen mee ophouden. We moeten de band met de supporters behouden, ook met het oog op volgend jaar. Het zou een drama zijn voor de toekomst als onze jonge spelers niet meer zouden spelen.

De clubs die klagen, hebben zelf ook de reglementen gevolgd toen onze spelers vrijkwamen. Twee dagen later hadden zij hen al bij ons weggehaald. Wij zijn toen niet gaan schreeuwen dat de clubs niet solidair waren, dat zijn nu eenmaal de reglementen.

We denken aan derde klasse volgend jaar, maar we willen niet verdwijnen als club. We hebben onze supporters ingeschakeld en de actie met Mark Uytterhoeven opgezet om Mechelen financieel te redden. Wat zij doen, is uniek in België. Ondertussen proberen we hen op het sportieve vlak tot het einde van het seizoen iets te geven. Vorig jaar hebben ploegen als Aalst en Harelbeke gewoon niet het initiatief genomen. Wij doen dat wel. We vechten om te overleven. Het is niet zeker dat we het redden, maar we kunnen proberen. We nemen afstand van het verleden en proberen een nieuwe, gezonde club te maken in derde klasse. Ik ben ervan overtuigd dat onze supporters, zeker in deze omstandigheden, achter de nieuwe spelers zullen staan. We hebben het voordeel dat nog een aantal van onze jonge spelers meespelen, wat voor een speciale band zorgt.

Het is niet zeker of die jonge spelers over lange tijd kunnen presteren. De meesten gaan nog naar school en trainen alleen ’s avonds. Ze zijn misschien goed voor drie wedstrijden, maar kunnen ze wel zeventien wedstrijden aan? Bovendien hebben ze zeker nog een paar weken nodig om een team te vormen. Als die clubs echt bang zijn voor een veredelde jeugdploeg, dan straalt dat weinig vertrouwen uit naar hun eigen spelers.’

‘Ik word gestraft voor mijn fatsoenlijk beleid.’

‘We vechten om te overleven.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content