Han Renard

Aan Franstalige kant is de verkiezingscampagne nu echt losgebarsten. Gaandeweg raken ook de namen van de belangrijkste kandidaten bekend.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt trekt de Europese PS-lijst. Dat verrassende nieuws maakte de Franstalige socialisten dit weekend wereldkundig. Voor Marcourt isdit geen cadeau maar een troostprijs. De Waalse minister van Economie had zijn huidige functie ook na de regionale verkiezingen graag voortgezet. De voorbije herfst schoof hij zichzelf naar voren als kandidaat-lijsttrekker in de kieskring Luik. Maar de ook in Vlaanderen wereldberoemde levensgenieter Michel Daerden, bekend van zijn vrolijke verschijningen op televisie en op YouTube, zag zichzelf eveneens op die plaats staan. Stemmenkanon Daerden lijkt het te gaan winnen, al moet de Luikse PS-federatie zijn kandidatuur officieel nog goedkeuren.

Het eerherstel van de niet zo lang geleden nog verguisde Michel Daerden is daarmee bijna rond. In 2004 haalde PS-voorzitter Elio Di Rupo immers nog persoonlijk Jean-Claude Marcourt, jarenlang de machtige kabinetschef van verscheidene PS-excellenties, naar Luik. Hij had een nieuw gezicht nodig om dat van plaatselijk boegbeeld Michel Daerden, die geregeld in opspraak kwam wegens belangenvermenging, te doen vergeten. Maar dat is de weinig charismatische Marcourt nooit gelukt, wel integendeel.

Bij de MR voert Europees commissaris Louis Michel zoals verwacht de Europese lijst aan, bij CDH heeft gewezen nieuwsanker en senator Anne Delvaux de beste kaarten. Ecolo, dat in de laatste peilingen een uitstekende beurt maakt, haalde vorige week dan weer Jean-Claude Defossé binnen, schandaaljournalist en sterpresentator van het RTBF-programma Question à la une. Defossé heet in werkelijkheid Dubié en is de broer van Ecolosenator José Dubié. Helemaal verwonderlijk is zijn overstap dus niet. Maar Defossé, die onder zijn pseudoniem aan de verkiezingen wil deelnemen, haalde zich wel de woede van Franstalig minister van Cultuur Fadila Laanan (PS) op de hals. Hij kwam namelijk nog als presentator op het scherm nadat zijn overstap was uitgelekt.

De campagne aan Franstalige kant lijkt een heruitgave te worden van de vechtcampagne in de aanloop naar de federale verkiezingen van 2007 – de sfeer is explosief en de snoeiharde persoonlijke aanvallen tussen PS en MR zijn niet van de lucht. Ook obsoleet gewaande verwijten zoals ‘kapitalist’ of ‘marxist’ worden opnieuw van onder het stof gehaald.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content