De huidige hetze tegen Oostenrijk is gevaarlijk en treft de verkeerde mensen. Dat zegt Luc Demuynck, voorzitter van de Vereniging voor Vlaamse Reisbureaus (VVR), die zeshonderd leden telt.

Luc Demuynck

‘Onze stelregel is dat er volledige bewegingsvrijheid moet zijn. Iedereen is volwassen genoeg om te beslissen waar hij of zij naartoe gaat.

Maar als we sommige uitspraken horen, lijkt het nu bijna verplicht om niet naar Oostenrijk op vakantie te gaan. De Franse Gemeenschapsregering verbiedt haar scholen zelfs om naar Oostenrijk op sneeuwklas te gaan. Dat is een vorm van toeristische boycot die voor ons onaanvaardbaar is.

Het is om te beginnen nog nooit gebeurd, ook niet toen de Verenigde Naties een boycot uitspraken tegen bepaalde landen, zoals Zuid-Afrika. Tot dusver werd zo’n verbod – dat van Buitenlandse Zaken moet komen – enkel uitgesproken wegens de veiligheidssituatie in het betrokken land.

Toen Jörg Haider gouverneur werd van Karinthië, heb ik niemand horen zeggen dat naar Karinthië reizen “moreel” onaanvaardbaar was. Als we die termen gebruiken en we nemen de lijst van landen die door Amnesty International wordt opgesteld, kunnen we nergens meer op reis gaan.

Bovendien is het een gevaarlijk precedent. Stel dat het Vlaams Blok na 8 oktober in sommige steden de meerderheid behaalt, hoe zouden wij dan reageren als bijvoorbeeld Nederland een toeristische boycot opzet?

Het is ook gevaarlijk omdat we de kans lopen dat de gewone Oostenrijkers zich verder afsluiten en een sterke nationalistische reflex tonen. Want een toeristische boycot treft niet de regering of de partij waarvoor maar een op de vier Oostenrijkers heeft gestemd, maar wel alle mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks van de toeristische sector afhangen.

Uit contacten met de leden blijkt trouwens dat de gewone mensen de hele zaak niet erg serieus nemen. Er is wel – ten onrechte – ongerustheid over de veiligheid ter plaatse. Er zijn ook enkele annulaties voor skivakanties en andere vakanties in Oostenrijk, maar voor zover we konden nagaan, zijn die eerder ingegeven door de zorg een vakantie niet te laten bederven door betogingen, dan door ideologische motieven.

In hoeverre het feit meespeelt dat de gewone annulatievoorwaarden gelden en dat de mensen dus een deel van hun geld verliezen, kunnen we niet nagaan.

Elk van onze leden is uiteraard vrij om zelf zijn standpunt te bepalen. De VVR zal geen officiële uitspraak of oproep doen. We zijn bemiddelaars die reizen organiseren, niets meer. We zullen bepaalde reisdoelen enkel afraden als de veiligheid van onze klanten in het gedrang komt.’

Ludwig Vandenhove

Ik roep iedereen op Oostenrijk op alle manieren te boycotten. Extreem-rechts opnemen in de regering is een stap te ver. Dat zegt Ludwig Vandenhove (SP) parlementslid en burgemeester van Sint-Truiden.

‘Ik ben een extreem tegenstander van extreem-rechts omdat zo’n partij drijft op racisme en haat. Omdat ze een beroep doet op het individualisme en negativisme van mensen. Waar extreem-rechts aan de macht komt, worden alle maatschappelijke ontwikkelingen aan banden gelegd en worden kunst en cultuur verstikt. Zo’n partij hoort niet thuis in een democratie en ik pleit dan ook voor wettelijke bepalingen zoals die al in de Bondsrepubliek en Nederland bestaan.

Dit is niet de eerste keer dat ik zo reageer. Ik zet me achter alle acties tegen extreem-rechts. Ik maak van elke gelegenheid gebruik om de mensen te vertellen dat ik werkelijk niet fier ben op wat vandaag in Vlaanderen gebeurt.

Ik ken de argumenten. “Het zal wel overwaaien”: dat dachten ze in de jaren dertig ook, maar de geschiedenis heeft haar rechten. Men zegt mij ook: “Haider is democratisch verkozen”. Dat klopt, maar het gaat ook om een partij die de democratie gebruikt om de democratische rechten onderuit te halen. Ook bij ons is dat zo. Bij parlementaire debatten beroepen Front National en Vlaams Blok zich op de parlementaire rechten om ongehinderd racistische praat te verkopen. Dat kan niet.

Ik hoor ook dat zo’n boycot vooral gevolgen heeft voor de gemiddelde Oostenrijker, niet voor extreem-rechts. Wel: één op vier heeft voor extreem-rechts gekozen. We moeten dus een duidelijk signaal geven aan al die Oostenrijkers dat dit niet kan. Dat extreem-rechts niet in een regering hoort.

Datzelfde signaal moeten we ook aan de mensen hier geven. Daarom wil ik in Sint-Truiden over alle partijgrenzen heen acties opzetten om de mensen bewust te maken van het gevaar dat extreem-rechts betekent. Voor onze democratie, voor onze samenleving en voor elk van ons.

Ik weet dat het gevaar bestaat dat we nu een paar weken acties opzetten en krasse uitspraken doen, en dat er daarna weer niets gebeurt. Maar is dat een reden om vanaf het begin niets te doen? Vragen stellen naar de evolutie in Oostenrijk én in ons land is ook een manier om de democratie te versterken en te onderbouwen.

Ik hoor ook zeggen dat al die problemen bij de gewone mensen niet leven. Dat kan best zijn, maar het is ook mijn taak als politicus om de mensen een geweten te schoppen.’

Opgetekend door Misjoe Verleyen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content