MAANDAG 29 JULI.

Egypte.De mensenrechtenactivist en hoogleraar sociologie Saad Iddin Ibrahim (63) wordt veroordeeld tot zeven jaar cel voor het beschadigen van het imago van Egypte. Volgens waarnemers kreeg hij geen eerlijk proces.

Joegoslavië. Joegoslavische soldaten beschieten vanop het eilandje Sarengradska Ada in de Donau Kroatische bootjes. Het eiland behoorde vroeger tot de deelstaat Kroatië, maar werd tijdens de afscheidingsoorlog in 1991 ingenomen door Joegoslavië. Kroatië wil het terug.

Frankrijk. Wielrenner Raimondas Rumsas, derde in de Tour de France, wordt verdacht van dopinggebruik. De douane vond verboden producten in de auto van zijn vrouw.

DINSDAG 30 JULI.

Afghanistan.In de hoofdstad Kaboel wordt een aanslag toevallig verijdeld doordat een bomauto in een ongeval betrokken is. De daders viseerden president Hamid Karzai en de internationale vredesmacht ISAF.

Verenigde Staten. De telecomgroep Qwest Communications International bekent dat het tussen 1999 en eind 2001 minstens 1,19 miljard euro omzet verkeerd heeft geboekt. Het bedrijf zal nieuwe cijfers publiceren.

WOENSDAG 31 JULI. Verenigde Staten.

Verenigde Staten.Uit een herziening van de economische cijfers blijkt dat de economie in de eerste twee kwartalen van 2002 minder groeide dan eerst was berekend. Bovendien blijkt dat het land vorig jaar officieel een recessie doormaakte: de economie kromp in de eerste drie kwartalen.

Nederland. De woordvoerster van de Lijst Pim Fortuyn in de Tweede Kamer, Ines Scheffers, staat op non-actief omdat ze haar functie misbruikt zou hebben voor privézaken.

Europa.De Europese Commissie start een disciplinaire procedure tegen Marta Andreasen, een boekhoudster die herhaaldelijk de EU-boekhouding heeft bekritiseerd.

Europa.De Europese Commissie start een disciplinaire procedure tegen Marta Andreasen, een boekhoudster die herhaaldelijk de EU-boekhouding heeft bekritiseerd.

Italië. De Senaat keurt een omstreden wetsvoorstel goed waardoor een beklaagde een proces naar een andere rechtbank kan laten overplaatsen als hij vermoedt dat de rechters partijdig zijn. Als ook de Kamer de wet goedkeurt, kan premier Silvio Berlusconi een vonnis voor vermeende omkoping blijven uitstellen.

Brunei. De Verenigde Staten en Asean, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, sluiten een pact om het terrorisme in de regio tegen te gaan.

Verenigde Staten. De FBI arresteert voormalig financieel directeur Scott Sullivan en hoofdboekhouder David Myers van het telecombedrijf WorldCom, omdat ze medeverantwoordelijk zouden zijn voor de gemanipuleerde boekhouding van het bedrijf.

VRIJDAG 2 AUGUSTUS.

Italië.De Russische misdadiger Alimzan Tochtachoenov wordt opgepakt op beschuldiging van omkoping in de kunstschaatscompetitie op de Olympische Winterspelen van 2002 in het Amerikaanse Salt Lake City.

ZONDAG 4 AUGUSTUS.

Zuid-Korea.De beide Korea’s nemen binnenkort de dialoog op ministerniveau weer op. Die lag stil sinds de mini-zeeslag in juni. Op 31 juli besloot Noord-Korea ook de gesprekken met de Verenigde Staten te hervatten.

Bolivia. Het parlement kiest de liberaal Gonzalo Sánchez de Lozada als nieuwe president.

Spanje. Twee mensen komen om bij de ontploffing van een bomauto in Santa Pola, bij Alicante.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content