ZATERDAG 9 NOVEMBER.

Telecomoperator Belgacom krijgt voorlopig een tweemanschap aan het hoofd. De raad van bestuur draagt alle taken van wijlen John Goossens over aan voorzitter Michel Dussenne en financieel directeur Ray Stewart, tot de regering een opvolger heeft benoemd.

DINSDAG 12 NOVEMBER.

Boekhandel ‘De Groene Waterman’ wordt door het literaire tijdschrift Gierik uitgeroepen tot beste onafhankelijke boekhandel van Vlaanderen.

ò De directie van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB belooft de vakbonden dat ze niet zal raken aan het loon van het personeel. Eerder op de dag voerden de bonden een betaalstaking.

ò De Zuid-Afrikaanse zanger Johannes Kerkorrel (41) maakt een eind aan zijn leven. Hij raakte bekend bij het grote publiek door zijn optredens met Stef Bos. Kerkorrel was ook columnist van het Radio 1-programma Het Einde van de Wereld.

ò De belgicistische vereniging B-Plus dient een klacht in tegen de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) wegens ‘aanzetten tot nationalistische rassenhaat’. De N-VA had eind oktober in Hasselt en Genk speelgoedautootjes uitgedeeld om aan te klagen dat ‘ieder Vlaams gezin met twee kinderen om de twee jaar de tegenwaarde van een auto naar Wallonië ziet verdwijnen’.

WOENSDAG 13 NOVEMBER.

Het Brusselse parket verricht een huiszoeking in het kantoor en de privéwoning van VLD-volksvertegenwoordiger Pierre Chevalier. De huiszoeking is een uitloper van een Zwitsers onderzoek naar gesjoemel bij de verkoop van een vliegtuig. Het Zwitserse gerecht heeft Chevalier al vrijgepleit, maar het Brusselse parket onderzoekt de zaak nog.

ò Vlaams minister van Media Dirk Van Mechelen (VLD) wil overdreven concentraties in de mediasector voorkomen. De minister stelt voor om het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) in te schakelen om toezicht te houden en eventuele monopolievorming te voorkomen.

ò De Persgroep (uitgever van o.m. De Morgen en Het Laatste Nieuws) is bereid om vier miljoen euro te investeren in een consortium dat de noodlijdende Nederlandse krant Het Parool overneemt.

DONDERDAG 14 NOVEMBER.

De zeven veehandelaars die beschuldigd zijn van dierenmishandeling op de veemarkt van Ciney worden vrijgesproken. De zeven waren herkend op beelden die de dierenrechtenorganisatie Gaia met een verborgen camera had gemaakt. De rechter van Dinant oordeelt dat Gaia de privacy van de veehandelaars geschonden heeft.

ò Charles Dupuis (84) overlijdt. Jarenlang leidde hij het stripweekblad Robbedoes. Hij lanceerde talloze stripauteurs die hun stempel gedrukt hebben op de Belgische stripgeschiedenis, onder wie Franquin (Guust Flater), Morris (Lucky Luke) en Peyo (De Smurfen).

ZATERDAG 16 NOVEMBER.

De film Meisje van cineaste Dorothée Van den Berghe wint de ‘Speciale Prijs van de Jury’ op het festival van Amiens, in Noord-Frankrijk. Hoofdrolspeelster Charlotte Van den Eynde wordt uitgeroepen tot beste actrice.

maanDAG 18 NOVEMBER.

Adriaan Verhulst (73) overlijdt. Hij was tot 1995 hoogleraar geschiedenis aan de Gentse universiteit. Verhulst was ook een tijdje voorzitter van de raad van bestuur van de openbare omroep BRT. Daarnaast was hij vooral actief in de Vlaamse cultuurwereld en de vrijzinnige beweging.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content