MAANDAG 2 SEPTEMBER.

Canada. De Britse filmregisseur John Lee Thompson sterft. Hij was 88. Thompson, een oud-bokser en veteraan van de Tweede Wereldoorlog, regisseerde meer dan 50 films.

DINSDAG 3 SEPTEMBER.

Verenigde Staten. In The New York Times zeggen een aantal commandanten van de Amerikaanse Special Forces in Afghanistan dat ze de jacht op Osama bin Laden ‘beu zijn en willen stopzetten’. Ze gaan ervan uit dat de leider van al-Qaeda in december omkwam bij de bombardementen op Tora Bora.

Spanje. De procureur-generaal van het Spaan- se Hooggerechtshof vraagt om de Baskische politieke partij Batasuna te verbieden. Batasuna heeft banden met de Baskische terroristische afscheidingsbeweging ETA.

WOENSDAG 4 SEPTEMBER.

Indonesië. De voorzitter van het Indonesische parlement, Akbar Tandjung, wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het verduisteren van vijf miljoen euro overheidsgeld.

Verenigd Koninkrijk. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigt de regering ervan de fundamentele rechten van verdachten te schenden. Het gaat om mensen die zijn aangehouden sinds de aanslagen van 11 september. Londen heeft zijn anti-terreurwetgeving na 11 september aangescherpt.

DONDERDAG 5 SEPTEMBER.

El Salvador. In de buurt van Las Colinas wordt een massagraf met tientallen lichamen blootgelegd. Het zou gaan om mensen die tijdens de burgeroorlog in 1993 door een groep soldaten werden vermoord.

Griekenland. Dimitris Koufodinas, een van de leiders van de uiterst-linkse terreurgroep 17 November, geeft zich over aan de politie. De groep vermoordde de laatste decennia politici, politiemannen en buitenlanders.

Verenigde Staten. De Amerikaanse Senaat keurt een wet goed waardoor piloten van passagiersvliegtuigen voortaan wapens mogen dragen. De nieuwe wet moet terroristen afschrikken.

Rusland. Inwoners van Moskou lijden onder zware smog door bosbranden die al dagen rond de stad woeden. Het zicht in grote delen van Moskou is gedaald naar nog geen 200 meter. Heel wat mensen ontvluchten de stad.

VRIJDAG 6 SEPTEMBER.

Frans-Guyana. Op de basis Kourou wordt een Ariane-raket met een kunstmaan van Intelsat gelanceerd. De satelliet moet minstens dertien jaar instaan voor omroep, telefonie, internettoegang en bedrijfsnetwerken in het gebied rond de Indische Oceaan. ( Zie ook pag. 70)

ZATERDAG 7 SEPTEMBER.

Libanon. In Beiroet komt het tot rellen tussen de politie en betogers. Die zijn woest omdat de regering een christelijke tv-zender heeft gesloten. De zender was kritisch tegenover de Syrische invloed in Libanon.

Pakistan. Aan de grens met India worden hevige artillerieduels uitgevochten. Beide partijen geven elkaar de schuld van het oplaaiende geweld.

ZONDAG 8 SEPTEMBER.

Italië. De Gouden Leeuw van het 59e Filmfestival van Venetië gaat naar de film The Magdalene Sisters van de Schotse regisseur Peter Mullan.

samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content