Maandag 26 april.

Nederland. In Rotterdam meldt de politie dat bij de voetbalrellen van zondag – na het behalen van de kampioenstitel door Feijenoord – vier hooligans en één agent zwaar gewond raakten. Er werden 87 mensen aangehouden. De schade bedraagt 180 miljoen frank.

Groot-Brittannië. In Londen wordt BBC-journaliste Jill Dando vermoord. Ze presenteerde onder meer het opsporingsprogramma Crimewatch UK.

Dinsdag 27 april.

Algerije.Abdelaziz Bouteflika (62) legt de eed af als nieuwe president. De oppositie, die oordeelt dat de verkiezingen van 15 april vervalst zijn, blijft afwezig.

Woensdag 28 april.

Peru. Een nationale staking tegen de armoede en de werkloosheid legt het land lam. Het initiatief komt van de vakbonden en van Alberto Andrade, tegenkandidaat van president Alberto Fujimori bij de verkiezingen van volgend jaar.

Kroatië. De Joegoslavische militaire politie trekt zich terug uit Prevlaka. Dat gebied is door de VN-Veiligheidsraad erkend als deel van Kroatië, maar wordt door Servië opgeëist.

Donderdag 29 april.

Iran. Bij het aantreden van de gemeenteraden zegt president Mohamad Khatami dat de hervormingen doorgaan, ondanks het verzet van ultraconservatieven.

Rusland-China. Moskou en Peking leggen definitief hun 4250 kilometer lange grens vast. De meer dan tweeduizend onbewoonde eilanden in de grensrivieren worden verdeeld.

Groot-Brittannië. BBC-topman Tony Hall, verantwoordelijk voor de nieuwsdienst, duikt met zijn gezin onder nadat hij een doodsbedreiging ontvangt van een man die zich Servisch activist noemt en ook de moord op Dando opeist.

Vrijdag 30 april.

Duitsland. Het proces begint tegen de vier mannen die tijdens de wereldbeker voetbal in het Franse Lens politieagent Daniel Nivel (44) in elkaar sloegen. Nivel kan nog steeds niet spreken en amper lopen.

Noord-Ierland.Johnny Adair, lid van de protestantse terreurgroep Ulster Freedom Fighters, wordt bij een aanslag gewond.

Zaterdag 1 mei:

Europese Unie. Het Verdrag van Amsterdam treedt in werking. Het Europees Parlement krijgt meer inspraak in de wetgeving op transport, milieu en sociale zaken én bij de samenstelling van de Commissie.

Frankrijk. Zowel het Front National van Jean-Marie Le Pen als het daarvan afgescheurde FN-Mouvement National van Bruno Megret nemen stelling tegen de Navo-bombardementen. (zie ook p. 128)

Zondag 2 mei.

Vaticaan. Paus Johannes Paulus II verklaart Francesco Forgione, beter bekend als Padre Pio (1887-1968) – de kapucijn met de stigmata -, zalig. Bijna een miljoen pelgrims zakken af naar Rome.

Nepal. Een team bergbeklimmers signaleert dat het de lijken heeft gevonden van George Mallory en Andrew Ervine. Die verdwenen in 1924 toen ze de Everest beklommen. De lichamen worden herkend aan de naamlintjes in hun kleding.

Panama.Mireya Moscoso, weduwe van de overleden president Arnulfo Arias, wint de presidentsverkiezingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content