MAANDAG 14 FEBRUARI.

Indonesië. President Abdurrahaman Wahid ontslaat zijn minister voor Veiligheidszaken, generaal Wiranto, de laatste politiek actieve vertrouweling van oud-dictator Soeharto.

Egypte. President Hosni Moebarak benoemt zijn jongste zoon Gamal Moebarak op een topfunctie in de regerende Nationaal Democratische Partij (NDP). Daarmee tracht de president zijn opvolging door een nazaat te regelen.

Joegoslavië. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken beslissen het vluchtverbod tegen Servië voor zes maanden op te heffen. De Servische oppositie had daarom gevraagd. De EU voert wel strengere visabeperkingen in tegen het Servische regime.

Ruimte. De onbemande Amerikaanse ruimtesonde Near wordt met succes in een baan rond de planetoïde Eros gebracht. Eros is het eerste in de ruimte zwevende rotsblok (33 bij 13 bij 14 kilometer) dat een door mensenhanden gebouwde kunstmaan krijgt.

DINSDAG 15 FEBRUARI.

Europese Unie. De EU start toetredingsonderhandelingen met zes kandidaat-lidstaten: Bulgarije, Letland, Litouwen, Malta, Roemenië en Slovakije.

NAVO. Secretaris-generaal Georges Robertson brengt een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin om de relaties tussen de NAVO en Rusland te verbeteren. Kroatië krijgt de rol van waarnemer aangeboden in het ‘partnerschap voor vrede’.

Noord-Ierland. Het Iers Republikeins Leger (IRA) laat weten dat het niet langer wenst deel te nemen aan de onderhandelingen over het inleveren van de wapens door de paramilitaire Noord-Ierse groepen.

WOENSDAG 16 FEBRUARI.

Zaak-Pinochet. De Spaanse kranten El Mundo en ABC publiceren, ondanks de door Londen gevraagde geheimhouding, het medisch dossier van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet. Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken ‘betreurt’ de publicatie.

DONDERDAG 17 FEBRUARI.

Canada. De Oostenrijkse extreem-rechtse leider Jörg Haider wordt in Montreal de toegang geweigerd tot het herdenkingscentrum van de jodenvervolging.

Joegoslavië. President Slobodan Milosevic wordt op het congres van de door hem opgerichte Servische Socialistische Partij (SPS) herkozen tot voorzitter. Er waren geen tegenkandidaten.

VRIJDAG 18 FEBRUARI.

Verenigde Naties. Tuvalu, de voormalige Ellice-eilanden in de Stille Oceaan, wordt het 189ste lid van de VN. De negen atollen vormen het op drie na kleinste land van de wereld. Er blijven nu nog drie landen over die geen lid zijn van de VN: Taiwan, Vaticaanstad en Zwitserland.

ZATERDAG 19 FEBRUARI.

Olie. Saudi-Arabië en Mexico willen dat er weer meer olie op de markt komt. De twee landen vinden dat de huidige olieprijs te hoog is. De Opec, de organisatie van olieproducerende landen, beslist eind maart over de quota.

Verenigde Staten. George W. Bush wint de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Hij verslaat zijn rivaal John McCain met ruim verschil (53 tegen 42 procent).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content