MAANDAG 10 JANUARI.

Zwitserland. Vlakbij het Zwitserse Zürich stort een klein passagiersvliegtuig neer. Alletien inzittenden komen om het leven.

Tsjetsjenië. Het Russische leger zet een nieuw offensief in tegen de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

Duitsland. Wolfgang Schäuble, de voorzitter van de christen-democratische CDU, heeft in ’94 twee miljoen frank aangenomen van een Duitse wapenhandelaar. In dezelfde zaak wordt ook oud-bondskanselier Helmut Kohl genoemd.

Noord-Ierland. Richard Jameson, de leider van de Ulster Volunteer Force, wordt door onbekenden doodgeschoten. De Noord-Ierse premier David Trimble vreest opnieuw voor “de wet van het geweer”.

DINSDAG 11 JANUARI.

Holocaust. De Verenigde Staten zouden in ’42 al op de hoogte geweest zijn van het plan van Hitler om de Duitse joden uit te roeien. Dat blijkt uit pas ontdekte documenten in de Amerikaanse archieven.

Frankrijk. De Franse president Jacques Chirac wordt niet vervolgd voor vriendjespolitiek bij benoemingen in de Parijse administratie. Het Hof van Beroep in Versailles oordeelt dat hij onschendbaar is.

WOENSDAG 12 JANUARI.

Molukken. Op de Indonesische Molukken-eilanden vallen meer dan twintig doden bij geweld tussen christenen en moslims. Bij religieus geweld op de Molukken vielen in ’99 ongeveer tweeduizend doden.

DONDERDAG 13 JANUARI.

Olie. De belangrijkste olieproducerende landen willen de productie blijven beperken om de prijzen op een hoog niveau te houden. Dat zeggen de olieministers van Saudi-Arabië en Venezuela.

VRIJDAG 14 JANUARI.

Duitsland. De Duitse politie neemt een lading vervalste cd-roms in beslag, ter waarde van enkele miljarden frank.

ZATERDAG 15 JANUARI.

Indonesië. De Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen aanwijzingen over een nakende staatsgreep in Indonesië.

China. In het zuidwesten van China doen zich twee zware aardbevingen voor van resp. 5,9 en 6,5 op de schaal van Richter.

Spanje. In Bilbao betogen zo’n twintigduizend Basken voor een onafhankelijke staat.

Colombia. Bij een treffen tussen marxistische guerrillastrijders en het regeringsleger in een stadje nabij de Colombiaanse hoofdstad Bogota, vallen meer dan veertig doden.

ZONDAG 16 JANUARI.

Wereld. Het Worldwatch Institute stelt in zijn jaarlijkse rapport dat de belangrijkste opdracht voor de komende jaren de stabilisering van de wereldbevolking is. Ook moet de verarming van het milieu worden tegengehouden.

Computers. Britse hackers hebben het computersysteem gekraakt van twaalf multinationals, waaronder Visa en Microsoft. Ze eisen 650 miljoen frank, anders geven ze bedrijfsgeheimen vrij die ze hebben gevonden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content