ZONDAG 12 APRIL:

Vaticaan. In zijn paasboodschap roept paus Joannes Paulus II op tot dialoog om nationale en internationale conflicten te beëindigen.

MAANDAG 13 APRIL:

VN. Een rapport over mensenrechten in Irak meldt dat meer dan 1500 gevangenen om politieke redenen zijn terechtgesteld.

DINSDAG 14 APRIL:

Oostenrijk. De voormalige aartsbisschop van Wenen, kardinaal Hans Herman Groër, die is beschuldigd van seksueel misbruik, wordt op rust gestuurd. Groër biedt zijn verontschuldigingen aan voor het leed dat hij veroorzaakte.

Rusland. President Boris Jeltsin ondertekent de wet die kunststukken in Rusland houdt die na de Tweede Wereldoorlog zijn meegenomen. Het parlement stemde vorig jaar een veto van de president terzake weg. Het grondwettelijk hof verplichtte Jeltsin de wet te tekenen.

Joegoslavië. Liljana Karadzic, echtgenote van ex-president van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic, zegt dat haar man zich nooit zal overgeven aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, dat hem verdenkt van oorlogsmisdaden. Een deel van zijn lijfwacht zou zijn gedeserteerd.

DONDERDAG 16 APRIL:

Nederland. De Nederlandse koningin-moeder Juliana breekt haar heup bij een val. Ze wordt geopereerd en stelt het goed.

VRIJDAG 17 APRIL:

Zweden. Het parlement keurt het Verdrag van Schengen goed. Pas in 2000, nadat de Zweedse wetgeving is aangepast, treedt het verdrag in werking.

Finland. Na de regering stemt het parlement voor toetreding tot de Europese Economische en Monetaire Unie.

Verenigde Staten. Zanger George Michael wordt officieel beschuldigd van zedenschennis. Hij riskeert een gevangenisstraf van zes maanden en een zware boete. Nadat hij werd opgepakt, sprak Michael voor het eerst over zijn homofilie.

Canada. Marie Louise Meilleur die in augustus 117 werd, overlijdt. Ze werd beschouwd als de oudste mens ter wereld na de dood van de Franse Jeanne Calment. Die werd 122.

Zuidpool. Satellietfoto’s tonen dat een groot ijsblok van het zuidpoolcontinent is afgebroken en in de oceaan is terechtgekomen. Ook een ijsplaat van 12.000 vierkante kilometer dreigt af te breken.

ZATERDAG 18 APRIL:

Italië. De “lijkwade van Turijn” (die zou gediend hebben bij de dood van Jezus Christus) is weer officieel te bezichtigen. Op de tentoonstelling worden drie miljoen bezoekers verwacht.

China. De Chinese regering verbant Wang Dan (29) naar de Verenigde Staten. Wang kreeg in 1989 vier jaar gevangenis wegens zijn leidende rol bij de studentenbetogingen op het Tienanmenplein in 1989. Later kreeg hij nog eens elf jaar wegens subversieve contacten met buitenlanders.

Japan. De Russische president Boris Jeltsin brengt een officieel bezoek aan Japan. Er komt geen akkoord over de Koerilleneilanden die sinds de Tweede Wereldoorlog door Rusland zijn bezet. Japan en Rusland hebben sindsdien nog geen verdrag dat de vrede tussen beide landen bezegelt.

ZONDAG 19 APRIL:

Algerije. De onafhankelijke krant El Watan meldt dat 120 politieagenten gearresteerd zijn wegens schendingen van de mensenrechten, moord, diefstal, machtsmisbruik en corruptie. Er zouden ook tien gevallen zijn van standrechtelijke executies, zeven daarvan in politiekantoren zelf.

Rwanda. Twee priesters worden ter dood veroordeeld voor hun aandeel in de genocide van 1994. Beiden zijn schuldig aan de moord op tweeduizend Tutsi die in een kerk hun toevlucht hadden gezocht. Op aanwijzingen van de priesters zouden de gebouwen platgebulldozerd zijn. De Europese Unie vraagt de doodstraf niet uit te voeren.

In de Rwandese gevangenissen wachten nog 126.000 mensen op hun vonnis. Ze worden allemaal beschuldigd van volkenmoord.

Oostenrijk.Thomas Klestil wordt met 63,5 procent van de stemmen herkozen tot president. Hij begint een nieuwe termijn van zes jaar.

Mexico. De 84-jarige auteur Octavio Paz overlijdt. Paz kreeg in 1990 de Nobelprijs voor literatuur.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content