MAANDAG 30 MAART:

Bij de openbare omroep VRT staken werknemers uit ontevredenheid over de pas ingevoerde arbeidsreglementen, het niet vervangen van honderden vervroegd vertrokken collega’s en de toenemende bureaucratie.

Marc Verwilghen blijft de populairste politicus van het land. Dat blijkt uit de driemaandelijkse opiniepeiling in La Libre Belgique.

Jaak Vandemeulebroucke (VU) neemt in oktober ontslag als europarlementslid. Zijn opvolger Nelly Maes wil de strijd tegen de hormonenmaffia voortzetten.

De ASLK Bank haalde het voorbije jaar een nettowinst van 7,9 miljard frank, een stijging met zestien procent tegenover ’96.

DINSDAG 31 MAART:

Minister van Landbouw Karel Pinxten (CVP) verwerpt de hervormingsplannen van de Europese Commissie voor het landbouwbeleid. Volgens Pinxten zullen die plannen de Belgische boeren tot 35 procent van hun inkomens kosten.

Het Millennium Forum 2000, een werkgroep die bedrijven en organisaties informatie verstrekt over de millenniumbom, wordt officieel voorgesteld. De “bom” is een computerfout die systemen op 1 januari 2000 dreigt plat te leggen.

The Spice Girls treden voor 15.000 mensen op in het Antwerps Sportpaleis.

WOENSDAG 1 APRIL:

Negentien Lotto-spelers die in ’94 net naast enkele miljoenen grepen als gevolg van een ongeldige trekking, krijgen nu toch hun geld. Dat beslist het Gentse hof van beroep.

De hoofdredacteur van de krant Het Nieuwsblad zegt een klacht te zullen indienen tegen het Vlaams Blok, dat bij wijze van aprilgrap de nepkrant Het Nietsblad verspreid heeft, waarvan de lay-out overeenstemt met die van Het Nieuwsblad.

Radiozender Studio Brussel viert zijn vijftienjarig bestaan.

DONDERDAG 2 APRIL:

Het katholiek onderwijs moet tien migrantenmeisjes benoemen tot kleuterleidster voor een klas met alleen Vlaamse kinderen. Dat beslist het Arbitragehof.

Bert Anciaux roept drie partijen op om voor de volgende verkiezingen een stembusakkoord te sluiten en daarna samen te regeren. VU, VLD en Agalev weigeren echter alledrie.

Jean Lambrecks, de vader van het vermoorde meisje Eefje, kent openlijk zijn steun toe aan de VLD. Hij wil geen politiek mandaat, maar zegt dat hij gelooft in de plannen van de VLD om het gerecht te hervormen.

VRIJDAG 3 APRIL:

Het schepencollege van Halle beslist een belasting van 100.000 frank te heffen op masten die gsm-verbindingen mogelijk maken. De gsm-uitbaters Proximus en Mobistar stappen naar de rechter.

Gilles De Bilde wordt veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel, een boete van 40.000 frank en 75 uur gemeenschapsdienst. De voetballer stond terecht voor slagen en verwondingen aan twee verplegers en aan Aalst-speler Krist Porte.

ZATERDAG 4 APRIL:

Een Canadese rechter veroordeelt twee Belgische Greenpeace-activisten tot drie weken cel. De twee namen in juni ’97 deel aan een internationale Greenpeace-actie tegen de kaalslag van het Grote Berenbos in de provincie British Columbia.

Naar schatting veertig procent van de bedrijfsbranden in ons land is aangestoken. Dat zegt de Nationale Vereniging ter Beveiliging tegen Brand en Binnendringing.

ZONDAG 5 APRIL:

Het Congolese ministerie van Informatie beschuldigt België van terrorisme omdat diplomaten oorlogswapens het land zouden binnensmokkelen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Erik Derycke (SP) ging het om wapens die hebben gediend om het diplomatieke personeel te beschermen in de overgang van het Mobutu- naar het Kabila-tijdperk.

PrinsesMaria Esmeralda (42), de jongste dochter van Leopold III en prinses Lilian, trouwt in de buurt van Londen met de farmacoloog Salvador Moncada.

Voor de derde keer in zijn loopbaan wint Johan Museeuw de Ronde van Vlaanderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content