MAANDAG 21 APRIL :

De Gentse theatermaker Alain Platel ontvangt de Océ Podium Prijs ter waarde van één miljoen frank. Hij is als podiumkunstenaar actief bij het eigen dansgezelschap Les Ballets C. de la B., bij Het Muziek Lod en bij het jongerenproductiehuis Victoria.

In de gevangenis van Bergen klimt een tiental gedetineerden op het dak van het gebouw uit protest tegen de levensomstandigheden in de instelling. De actie loopt af zonder incidenten.

De luchtvaartmaatschappijen Thai International Airways en Lauda Air schrappen hun vluchten op Zaventem. Thai krijgt in Duitsland niet langer de toelating voor de tussenstop in Frankfurt bij vluchten van Brussel naar Bangkok. Lauda Air vliegt niet meer tussen Brussel en Wenen.

De fruitteeltsector lijdt zware schade door de vorst in de nacht van zondag op maandag.

Het personeel van de administratieve kantoren van Sabena nabij de luchthaven van Zaventem wordt opgeschrikt door een valse bommelding. Eerder waren drieduizend werknemers geëvacueerd uit het industrieterrein Keiberg in Zaventem, eveneens na vals bomalarm.

De initiatiefnemers van de bouw van het winkel- en recreatieproject Fenix, dat gepland is op de oude mijnterreinen in Waterschei, zullen opnieuw een socio-economische vergunning aanvragen. Een vorige aanvraag werd door het bevoegde comité vorig jaar verworpen. Volgens de Raad van State was dat comité toen niet rechtsgeldig samengesteld.

DINSDAG 22 APRIL :

Komiek Chris Van den Durpel stapt van de BRTN over naar de commerciële televisiezender VT4.

PedofielRoland Corvillain wordt door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor verkrachting en zedenmisdrijven. Zijn naam wordt ook genoemd in het onderzoek naar de bende- Dutroux.

WOENSDAG 23 APRIL :

Inspecteur van Financiën Robert Druyts klaagt over obstructie van hogerhand bij zijn onderzoek naar foute bestedingen van overheidsgeld door het Algemeen Bestuur Ontwikkelingssamenwerking (Abos).

De kartellijst Antwerpen ’94, bestaande uit CVP, VU en onafhankelijken, wordt opgedoekt, zo besliste de Antwerpse CVP. CVP en VU zouden in de toekomst wel verder willen samenwerken in Antwerpen.

LandbouwministerKarel Pinxten (CVP) wil bij het Europees Hof van Justitie een beslissing van de Europese Commissie aanvechten. België moet volgens de Commissie 400 miljoen frank boete betalen wegens de gebrekkige controle op de uitbetaling van exportsubsidies voor landbouwproducten in 1993.

DONDERDAG 24 APRIL :

De Nationale Bank brengt een nieuw biljet van 1.000 frank uit, met de beeltenis van de expressionistische schilder Constant Permeke.

Het Luikse gerecht wil het onderzoek naar de Dassault– en de Agusta-affaire tegen eind juni afronden. Eerder verklaarde een nieuwe, anonieme getuige aan procureur-generaal Eliane Liekendael dat er een verband bestaat tussen de moord op PS-kopstuk André Cools in 1991 en de Agusta-affaire.

De elf partners die praten over het ?Het Sienjaal? van Norbert De Batselier (SP) en Maurits Coppieters (VU) gaan concrete acties ondernemen voor een socialer Europa en de verbreding van de democratie.

Na een schietoefening van het leger brandt in het Limburgse Helchteren 400 hectare natuurgebied af. Het vuur verspreidde zich door de hevige wind razendsnel over de heide.

Het krijgsauditoraat ondervraagt de eerste-sergeant-majoor die op een foto werd afgebeeld terwijl hij op het gezicht van een Somaliër plaste. Die nam in 1993 deel aan de VN-operatie Restore Hope in Somalië. De para die was aangehouden op verdenking van foltering van een Somalische jongen, werd intussen vrijgelaten. Het is niet duidelijk welke stappen er tegen hem zullen ondernomen worden.

Chris van den Durpel (links) volgt programmamanager Bart De Prez (midden) naar VT4.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content