MAANDAG 9 DECEMBER :

Parlementslid Dominiek Lootens (Vlaams Blok) verliest zijn rijbewijs omdat hij met 1,2 promille in het bloed achter het stuur zit.

DINSDAG 10 DECEMBER :

Binnenlandminister Johan Vande Lanotte (SP) vraagt experts, onder wie vice-rector Etienne Vermeersch van de Universiteit Gent, om advies over het project waarbij postbodes verdachte zaken melden aan de rijkswacht. Dat project werd afgeblazen na hevige kritiek van onder meer De Post en de Liga voor de Mensenrechten.

Inbrekers maken in het Gentse justitiepaleis handwapens en geld buit, die als bewijsstukken in processen dienen. Het justitiepaleis is niet beveiligd tegen diefstallen.

WOENSDAG 11 DECEMBER :

De CVP aanvaardt het akkoord tussen minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP) en artsen, universiteiten en ziekenfondsen. De partij wijst erop dat contingentering het laatste middel is en dat het aantal nieuwe studenten geneeskunde moet beperkt worden via een toegangsexamen.

De socialistische vakbond ACOD begint een 24-urenstaking in de Refuge, het gesloten wachthuis voor illegalen in Sint-Andries-Brugge. De ACOD eist meer bewakers, met een vast contract. Die moeten hetzelfde loon krijgen als gevangenisbewakers.

Uit een studie waarbij tweeduizend chauffeurs die betrokken waren bij een ongeval gecontroleerd werden, blijkt dat twintig procent onder invloed van illegale drugs of geneesmiddelen verkeerden. Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Jan Peeters (SP) wil daarom een wet die, afgezien van de alcoholtest, ook drugscontroles mogelijk maakt.

DONDERDAG 12 DECEMBER :

Lambertus van Engeland en Marc Verbesselt, twee kopstukken van de ?bende van de Miljardair?, die beschuldigd zijn van mensenhandel, kunnen als Nederlanders niet aan het Belgische gerecht worden uitgeleverd omdat België zijn wetgeving niet aanpaste aan het verdrag van Schengen.

Het Landbouw Economisch Instituut (Lei) berekent dat het inkomen van Waalse boeren, vooral ingesteld op het kweken van rundvee, fors achteruit gaat. De Waalse boeren verdienen tot veertig procent minder dan hun Vlaamse collega’s.

VRIJDAG 13 DECEMBER :

Het Arbeidshof van Brussel beslist dat de solidariteitsbijdrage, een bijzondere belasting die de regering sinds 1995 aan hogere pensioenen oplegt, onwettig is. De Rijksdienst voor Pensioenen zou dus meer dan zes miljard moeten terugbetalen. De regering wil met terugwerkende kracht een wet goedkeuren die de heffing wettigt.

De moordenaars van Marc Kisteman (23) en Corine Malmendier (17) krijgen op hun tweede proces het eerste is wegens procedurefouten nietig verklaard opnieuw de maximumstraf : levenslange dwangarbeid. De dood van de twee jongeren leidde tot de oprichting van de VZW Marc et Corinne, die de opsporing van vermiste kinderen coördineert.

ZATERDAG 14 DECEMBER :

Nederland wint de Derby der Lage Landen met 0-3 van België. De rijkswacht zet 1.400 man in, maar echte rellen blijven uit.

ZONDAG 15 DECEMBER :

De Belgische regering komt haar beloften na, stelt premier Jean-Luc Dehaene (CVP) na verwijten van Paul Marchal, de vader van de vermoorde An. Marchal ontkent dat hij van plan is een eigen politieke partij op te richten.

Het oude biljet van 100 frank wordt vandaag waardeloos. De biljetten kunnen nog ingeruild worden bij de Nationale Bank.

MAANDAG 16 DECEMBER :

De Regie der Luchtwegen vindt dat het BRTN-programma ?Schalkse Ruiters? zich schuldig maakte aan een misdrijf. De twee makers, Bart De Pauw en Tom Lenaerts, geraakten op de luchthaven van Zaventem moeiteloos door vijf controleposten, namen plaats in de cockpit van een Sabena-vliegtuig en wandelden ongehinderd naar buiten. De RLW ontkent dat de luchthaven slecht beveiligd is.

Bij een gasontploffing in Anderlecht komen drie mensen om het leven.

De Rode Duivels lopen een zware nederlaag op.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content