WAT STUDEERDE Philippe Claeys?

Jan Jagers

Philippe Claeys (°1961) goochelt met jaartallen en de tabel van Mendeljev. Zijn studiedomein is de geschiedenis van de aarde sinds haar ontstaan: klimaatverandering, de evolutie van het leven, geochemie en geoarcheologie. Claeys’ wereld reikt echter verder dan de aarde, want als planetaire geoloog is hij ook geïnteresseerd in het heelal, in inslagen van kometen en asteroïden, dikwijls miljoenen jaren geleden, en in de interactie daarvan met de aarde en de biosfeer.

Claeys studeerde geologie aan de Université Libre de Bruxelles en begon er meteen te werken als onderzoeker. Vervolgens zette hij zijn opleiding voort in de Verenigde Staten, waar hij in 1989 een master of science in geology behaalde aan de University of California in Davis. Vier jaar later legde hij er zijn doctoraalscriptie neer. Ondertussen was hij onderzoeks- en onderwijsassistent, hielp hij in een laboratorium methoden ontwikkelen om chemische spoorelementen te analyseren, en werkte hij als onderzoeker voor oliegigant Shell in Texas. Na het behalen van zijn doctoraat verhuisde Claeys naar nog twee andere instituten in de VS, de University of California in Los Angeles en de prestigieuze University of California in Berkeley. Hoewel hij nog altijd onderzoeker is in Berkeley, is Claeys sinds 1996 opnieuw in Europa. Eerst als hoofd van een analytisch laboratorium aan het Natuurkundemuseum in Berlijn, later als directeur van het Instituut voor Mineralogie. Sinds 2001 is hij hoogleraar aan het departement geologie van de Vrije Universiteit Brussel. Hij leidt er de onderzoekseenheid ‘isotope geology and evolution of the paleoenvironments’.

HOE TREEDT U IN ZIJN VOETSPOREN?

Geologie is kort gezegd de studie van de evolutie en de veranderingsmechanismen van de aarde. Geologen trachten te achterhalen hoe de interactie tussen de geosfeer, de atmosfeer en de biosfeer is verlopen sinds het ontstaan van onze planeet ongeveer 4,5 miljard jaar geleden. Claeys gebruikt geochemische methoden om de evolutie van het milieu en het leven te reconstrueren. Een moderne geoloog moet thuis zijn in chemie, biologie en fysica. Wie in Claeys’ voetsporen wil treden, kan in Vlaanderen aan verschillende universiteiten een van die opleidingen volgen, al is geologie zelf uiteraard een betere optie. De opleiding fysische geografie met haar sterke klimaatcomponent is een andere mogelijkheid, tenminste met extra cursussen chemie.

Planetaire geologie bestaat niet als afzonderlijke studierichting, maar wie zich wil verdiepen in de geheimen van het universum, kan aan de K.U. Leuven en aan de UGent een master sterrenkunde volgen. In Gent bestaat daarvoor zelfs een aparte, voorafgaande bacheloropleiding. Wie planetair geoloog wil worden, opteert volgens Claeys echter beter voor een master geologie met een paar vakken in astronomie.

WWW.HOGERONDERWIJSREGISTER.BE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content