?Maat voor maat? van Shakespeare.

Van een operaregisseur zou je anders verwachten, maar de vaart waarmee Pierre Audi door ?Maat voor maat? van Shakespeare scheurt, is adembenemend. Zijn versie bij Het Zuidelijk Toneel gromt, kwinkeleert, kraait en kabbelt alsof het een niet te stuiten muziekpartituur is. Met een feilloos gevoel voor ritme en wars van iedere vorm van langdradigheid, zingt deze ?Maat voor maat? als een opgewonden muziekautomaat zijn liedje tot de laatste noot. Pierre Audi is tenslotte artistiek leider van de Nederlandse Opera.

Vreemd genoeg leent de tragikomische tekst van Shakespeare zich daar uitstekend toe. De eigentijdse, scherpe vertaling/bewerking van Janine Brogt geeft meteen de juiste toonhoogte aan. Op het eerste gezicht tè hippe vondsten als ?not done?, bijvoorbeeld, blijken uitstekend te werken in het meerduidige en dubbelzinnige universum van de Engelse bard. Net zoals in andere van zijn stukken slaat hij in ?Maat voor maat? zijn geliefkoosde akkoorden aan : de tegenstelling tussen schijn en werkelijkheid, tussen moraal en macht en de bijhorende verstopper-, beproevings- en travestiespelletjes.

In het decadente Wenen van hertog Vincentio beginnen de dingen aardig uit de hand te lopen, maar het vuile opruimwerk laat hij tijdens zijn gefingeerde afwezigheid over aan de puriteinse en doortastende regent Angelo. Deze Mr. Proper neemt het op de duur niet meer zo nauw met zijn strenge principes en maakt vlekken, tot jolijt van de hertog die de gebeurtenissen incognito volgt.

Meerduidigheid, muzikaliteit, ritme en snelheid, niet alleen de regie en de vertaling hebben het. Ook de acteurs zijn aan elkaar gewaagd en presteren als een hecht ensemble. De hertog van Jappe Claes is een ironische intrigant met een klein hartje en de branie van de klap- en hoerenloper Lucio past Bart Slegers, die anders wel eens met zijn macho-maniertjes worstelt, als gegoten. Ook Richard Gonlag (Pompejus), Pol Pauwels (Schuim) en Paul R. Kooy (Escalus) draaien vrolijk met hun kont. Steven Van Watermeulen en Katelijne Damen daarentegen houden het intens en ingehouden. Als een korte snik in een bulderlach.

Paul Verduyckt

Op 19-20/9 in Strombeek (Cultureel Centrum), 24-25/9 in Turnhout (De Warande), 2-3/10 in Antwerpen (deSingel), 4/10 in Hasselt (Cultureel Centrum), 8-9/10 in Gent (Vooruit) en 11/10 in Waregem (De Schakel).

Bart Slegers in Maat voor maat : branie van de klap- en hoerenloper.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content