President Museveni van Oeganda doet tóch weer mee met de verkiezingen. En voor de zekerheid liet hij afgelopen week de oppositie arresteren.

De kogel is door de kerk. De Oegandese president Yoweri Museveni, aan de macht sinds 1986, heeft laten weten dat hij in maart komend jaar opnieuw kandidaat is voor de hoogste post van zijn land. Eerder werd hij in 1996 en 2001 met grote meerderheid tot president gekozen. Een derde verkiezing is mogelijk geworden doordat het parlement in juli onder druk van Museveni de maximale zittingsduur voor een president van twee termijnen uit de grondwet heeft geschrapt.

Het was aanvankelijk Museveni zelf die, begin jaren negentig, groot voorstander was van zo’n beperking. Hij zou een ander type Afrikaans leider zijn, eentje die niet de ambitie had ‘president voor het leven’ te worden, zei hij. In 2001 schreef hij nog expliciet in zijn verkiezingsmanifest dat hij op zoek zou gaan naar een geschikte opvolger. Maar hij is van mening veranderd. Ondanks zijn tanende populariteit doet hij nu opnieuw een gooi naar de macht. ‘Persoonlijk heb ik niet zozeer de ambitie om door te gaan’, zei hij in een recent interview, ‘maar er zijn in dit land nog zoveel problemen die we het hoofd moeten bieden. Ik zie het als mijn opdracht om daar iets aan te doen.’

Zijn vertrouwen in de eindoverwinning is groot. Dat is niet zo vreemd. Daags voordat Museveni vorige week zijn nieuwe kandidatuur bekendmaakte, liet hij zijn voornaamste rivaal, oppositieleider Kizza Besigye, arresteren. Besigye, Museveni’s lijfarts tijdens de rebellenstrijd in de jaren tachtig, deed in 2001 ook al mee aan de verkiezingen, maar hij voelde zich in Oeganda niet meer veilig en verbleef de laatste jaren in ballingschap in Zuid-Afrika. Een maand geleden keerde hij terug naar zijn vaderland. Hij werd ingehaald door duizenden uitzinnige Oegandezen en geëscorteerd door zijn vrouw Winnie Byanyima, pikant genoeg het ex-liefje van president Museveni. Besigye staat inmiddels op verdenking van ‘hoogverraad’ terecht voor een militair tribunaal. Hij zou hebben samengewerkt met een mysterieuze rebellenbeweging die het Oegandese regime ten val wilde brengen. Zelf heeft Museveni’s voormalige vertrouweling die aantijgingen altijd ontkend.

Direct na de arrestatie braken in de hoofdstad Kampala hevige rellen uit tussen ordetroepen en demonstrerende oppositieaanhangers. ‘Kampala leek wel Bagdad!’, schreef een politiek commentator. Tientallen mensen werden opgepakt en zwaarbewapende militairen van het presidentiële leger verschenen op de stoep van het hooggerechtshof om te garanderen dat geen van de ‘landverraders’ onverhoopt op vrije voeten zou komen. De verkiezingscampagne in Oeganda is begonnen.

Peter Vermaas

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content