Opblaasbare luidsprekers, een microgolfoven die tegelijk een broodrooster is, een lichtgevend toetsenbord: niet alle CES-producten hebben de ambitie om ons leven in de komende tien jaar ingrijpend te veranderen.

CES definieert naar eigen zeggen de toekomst van de technologie. Sony, Intel en Microsoft komen voor minder hun deur niet uit, maar de toonaangevende elektronicabeurs in Las Vegas biedt ook plaats aan kleine en/of jonge bedrijven die een waardevol idee of een leuke gadget komen voorstellen. Zonder dat ze meteen de giganten naar de kroon willen steken. Zoals Kenmore, dat een combinatie van een microgolfoven en een broodrooster in elkaar heeft geknutseld. Of zoals AuraVision, dat uitpakt met een lichtgevend toetsenbord. Revolutionaire producten? Neen. Willen we ze thuis hebben staan? Ja. De Toast ‘N Wave is jammer genoeg alleen te koop in de VS, het Eluminx-toetsenbord lijkt wereldwijd een hit te zullen worden. ‘Tot in België’, aldus Peter Garrett, vice-directeur van AuraVision. ‘Voorlopig verkopen we onze toetsenborden enkel via het internet, maar ik krijg elke week e-mails van Belgische distributeurs die het product willen verdelen.’

Jabra dingt naar onze gunst met een Star Trek-achtig oorstuk waarmee we kunnen telefoneren. Het FreeSpeak-oorstuk is via Bluetooth-technologie draadloos verbonden met de gsm, die in de broekzak of handtas kan blijven zitten. Wherify probeert in te spelen op het thema veiligheid met zijn GPS Locator For Kids, een soort polshorloge dat – zoals de naam aangeeft – de ouders te allen tijde laat weten waar zoon of dochterlief uithangt. Handig voor als het kind verloren is gelopen, maar minder veilig als de producent wil doen geloven. Een ontvoerder zou immers wel eens op het geniale idee kunnen komen om het horloge uit te trekken en weg te gooien.

GlobalTuner lanceert een draagbare internetradio, handig én voorzien van een voor pc-verwante producten ongewoon esthetisch verantwoord design. Upont waagt zijn geluk met ’s werelds kleinste pc. Inclusief Pentium 4-processor, harde schijf, cd-romspeler en aansluitingspoorten, maar toch amper 16 bij 14,5 bij 5 centimeter. Smartec heeft een FM-radio-ontvanger in een pc-muis gestopt, zodat je niet noodzakelijk naar internetradio hoeft te luisteren. Ellula is op het idee gekomen om opblaasbare luidsprekers te ontwikkelen in allerlei flitsende kleuren, in de hoop jonge fanatieke gamers te kunnen verleiden. De meest extravagante CES-producten staan bij de producenten of installateurs van hightech in de auto. Directed Technologies toont een Hummer, een superdeluxeversie van een legerjeep, met drie tv-schermen aan boord en een stereo-installatie waar je fysiek niet goed van wordt. Visteon houdt het iets soberder, maar stopt toch ook zonder verpinken drie of vier tv-schermen in de wagen. Voor wie het zich afvraagt: niet bedoeld voor massaverkoop.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content