© Getty Images

De Queen op de Kaaimaneilanden

De Britse koningin Elizabeth II heeft geïnvesteerd in een fonds op de Kaaimaneilanden, zo blijkt uit de gelekte Appleby-documenten. Dat gebeurde via het zogenaamde hertogdom Lancaster, het privébezit waaruit de Queen een vast inkomen ontvangt. Het hertogdom maakte zijn investeringen in Brits vastgoed wel publiek, maar gaf nooit details vrij over zijn offshore-investeringen. De gelekte documenten tonen nu aan dat het vanaf 2007 investeerde in Dover Street VI Cayman Fund LP, een fonds op de Kaaimaneilanden. Dat investeerde op zijn beurt in een private-equitybedrijf dat BrightHouse controleert. Het Britse bedrijf BrightHouse ligt onder vuur van consumentenorganisaties en parlementsleden, omdat het huishoudartikelen verkocht aan Britten aan de hand van afbetalingsplannen met interesten die opliepen tot 99,9 procent.

Telex
© Getty Images

Een woordvoerder van de Queen bevestigt aan de krant The Guardian, een partner van het International Consortium of Investigative Journalists, dat het hertogdom Lancaster een lopende investering heeft in het fonds op de Kaaimaneilanden, maar voegt eraan toe dat het zich niet bewust was van de investering in BrightHouse. Volgens de woordvoerder betaalt Elizabeth II vrijwillig belastingen op het inkomen dat ze haalt uit het hertogdom en zijn investeringen. De Britse Labourpartij heeft intussen een onderzoek gevraagd naar de affaire.

Lewis Hamilton gebruikte belastingparadijs voor privéjet

De Brit Lewis Hamilton, viervoudig wereldkampioen Formule 1, kon miljoenen aan btw besparen door zijn privéjet op het Eiland Man te registreren. In 2013 schafte Hamilton een rode Bombardier Challenger 605 aan. Prijskaartje: 27 miljoen dollar. Normaal betaal je daar meer dan 5 miljoen dollar btw op, maar niet als je een slimme constructie opzet in een belastingparadijs. En dat is precies wat het advocatenkantoor Appleby voor Hamilton deed, zo blijkt uit de Paradise Papers. De registratie van de jet verliep via een bedrijfje op het Eiland Man (Stealth IOM Limited), dat de jet huurde van een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden (Stealth Aviation Limited), en vervolgens verder verhuurde aan een jetoperator in Engeland. Om de btw terug te krijgen, hoefde Hamiltons jet amper twee uur voet aan de grond te zetten op het Eiland Man. Uit het gelekte reisschema blijkt dat de racepiloot met zijn vriendin (zangeres Nicole Scherzinger van Pussycat Dolls) zo’n tripje plande. Of het ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, staat niet in de documenten. Wél dat Hamilton uiteindelijk de 5,2 miljoen dollar aan btw teruggestort kreeg. Hamiltons advocaten zien geen wettelijk probleem in het leasingcontract dat daarmee gemoeid was, ook al heeft Hamilton de jet minstens deels gebruikt voor privédoeleinden. Europese regels verbieden nochtans de btw-terugbetaling voor het persoonlijk gebruik van jets.

Stephen Bronfman  en Justin Trudeau.
Stephen Bronfman en Justin Trudeau.© Belga Image

Fundraiser van Trudeau parkeert miljoenen offshore

Eerlijke belastingen zijn een sleutelelement in het politieke discours van Canadees premier Justin Trudeau. ‘We kunnen meer doen voor de mensen die het echt nodig hebben, door minder te doen voor hen die het niet nodig hebben’, zei Trudeau toen hij zich kandidaat stelde voor het premierschap. Maar terwijl Trudeau wereldwijd bewondering oogst met zijn belast-de-rijken-boodschap blijkt uit de Paradise Papers dat zijn eigen fundraiser Stephen Bronfman miljoenen heeft geparkeerd in een trust op de Kaaimaneilanden. Dat deed hij samen met voormalig Canadees senator Leo Kolber (net als Trudeau lid van de Liberale Partij) en diens zoon. Volgens experts is het mogelijk dat de trust gebruikt werd om belastingen te ontwijken in Canada, de VS en Israël.

In een brief aan de Canadese ICIJ-partner CBC stelden Kolbers advocaten dat de trust niet is opgezet noch gebruikt om belastingen te ontwijken of ontduiken. Ze voegden eraan toe dat de trust volledig conform is aan alle wetten en vereisten. Bronfman en Trudeau reageerden niet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content