Promoveer via het internet uw favoriete bouwwerk tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

De Zwitserse auteur, filmregisseur, en avonturier Bernhard Webber was er het hart van in dat van de oorspronkelijke zeven wereldwonderen slechts één overeind is gebleven.

Van de zeven die Philon van Byzantium 200 jaar voor Christus optekende als de beste bouwwerken die onze planeet te bieden had, blijven alleen de piramiden van Gizeh nog over. De tempel van Artemis in Efeze, de kolos van Rhodos of de vuurtoren van Alexandrië; allemaal zijn ze vernietigd door aardbevingen of al te drieste vijandige troepen. Bernhard Webber nam zich daarom in 2000 voor er zelf voor te zorgen dat zoiets de mensheid niet nog eens zou overkomen.

Webber richtte een nieuwe stichting op, de New Seven Wonders Foundation, die zeven nieuwe wereldwonderen moest opleveren en een smak geld om ze vervolgens te beschermen. Via de website www.new7wonders.com verspreidde hij zijn missie in de afgelopen jaren over de wereld, en met succes. Sinds de lancering werden maar liefst negentien miljoen stemmen uitgebracht om de mooiste bouwwerken van de wereld te nomineren en naar de shortlist te stemmen. Enige voorwaarden voor een finaleplaats waren dat ze van vóór het jaar 2000 moesten zijn en nog in een aanvaardbare staat verkeerden. In januari van dit jaar mocht een jury van architecten dan een lijstje maken van 21 finalisten. Nu kan opnieuw via één (duur) telefoontje gestemd worden, om uit die 21 op 1 januari 2007 de zeven nieuwe wereldwonderen te kiezen. De opbrengst van die stemming gaat dan voor de helft naar de bescherming van de monumenten. Op de voorlopige lijst staan nu ‘nieuwe’ wonderen als de Chinese Muur, het Colosseum in Rome, de Eiffeltoren, de Taj Mahal en het onvermijdelijke Vrijheidsbeeld in New York.

Vlaamse pareltjes zult u helaas in het uitgelezen lijstje niet terugvinden. Het opgeblonken Atomium, de fiere Antwerpse Boerentoren en zelfs de Basiliek van Koekelberg: ze zijn schromelijk over het hoofd gezien. Maar niet getreurd. Het VRT-radiostation Radio 2, vurig verdediger van lokale schoonheden, lanceert dezer dagen zijn zoektocht naar het achtste wereldwonder. En jazeker, alle suggesties zijn welkom. Als u dus vindt dat de Basiliek van Dadizele of het strand van Sint-Anneke zich best wel kunnen meten met exuberante bouwsels als de Taj Mahal, dan kunt u via de website van Radio 2 voor eens en altijd gerechtigheid laten geschieden.

T.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content